烏克蘭人問香港人:唔用洋紫荊區旗 咁用咩旗

750 回覆
1461 Like 19 Dislike
獅子山
換仆街新加坡人掩咀笑柒香港人既樣囉

市政局是香港史上首個民選議會,有憲政史意義。

想典雅一點,或可考慮從市政局紋章取材創作。

另外,講埋朵花。在分類學上,其實並無洋紫荊,有的只是紅花羊蹄甲和白花羊蹄甲的混種。我會建議將國花正名為羊蹄甲。以往的社會科教科書,會將洋紫荊和宮粉羊蹄甲並列,而市政局種的很多時也是宮粉羊蹄甲或紅花羊蹄甲。
換雨傘傘頂呀
點解藍色? 整黃佢得唔得呀!!!!!
唔明點解咁多人反對

假如有朝一日獨立咗 可以再設計過一支旗

但無可否認嘅係呢支真係而家最代表到香港嘅旗 香港喺奧運第一金都係揮佢
大推 今日見
🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴
關英國撚事咩
咩旗都得,冇英國旗就得
市政局
獅子代表英國。龍代表支那。 小獅子喺龍手上拎走龍珠交俾大獅子。

絕對唔要得。

第一,咁樣你承認左香港係龍手上嘅物品,直接承認香港歸支那。
第二,英國已經離開,情境唔夾。
好似d邪教練神功個d會旗
單邊翼(右),八片羽毛
象徵我地得黎嘅自由背後由八條人命支撐
有冇得諗
唔好再用呢隻花啦,畫又畫得衰過人,巢曬皮就死咁款 無黎生氣
除咗五粒星同紅底代表支那,其實朵花嘅型態都有寓意。
日本君王旗,英國蘭開夏郡旗,英國約克郡旗都有花。 人哋全部啲花花瓣都係向外。
唯獨香港區旗嘅花花瓣自己圍住自己形成一個圓圈,寓意佢唔可以走出個圈,一直都只能受上頭指示。
香港人當家作主唔可以用返呢個自己圈住自己嘅花。

藍係自由 同時反紅 白係和平 黃傘或累傘在中 不要太大 黃2014/黑2019圓點為香港人 或香港核心價值 的細小圖案(幾何為佳)

花避太直唔似洋紫荊 太彎又似抽氣扇 花柱要彎要直都可 變其他圖案 如幼身人鏈 荊棘 又得
伊斯蘭國
唔係黑色洋紫荊咩
美國獨立初期都係用支有Union Jack嘅旗。
咪臭係,講左洋紫荊不育
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞