烏克蘭人問香港人:唔用洋紫荊區旗 咁用咩旗

750 回覆
1461 Like 19 Dislike
幾得意,拎去遊行ok,可試試水溫,順便問埋途人的意見
美屬香港白宮聯署
(代post)

https://petitions.whitehouse.gov/petition/liberate-hong-kong-and-turn-it-territory-united-states-america

各位手足,岩岩我地整左個美屬香港嘅白宮聯署,可能會被人屌激進on9,但麻煩聽聽我地咁做嘅原因。

1. 中國是一個極端民族主義嘅獨裁國,建立所謂邦聯制係不可取。大家要知道呢家嘅中國行緊Chinazi,即使香港無獨立行自治,係中國人眼中與獨立亦是無異,係中美關係惡劣基於美國嘅出面下可能會收斂一點,但如果他朝美國選左個親中總統,如以往20年咁,你認為此時中國唔會再對香港進行控制?

2. 基於地理位置上太近,加上西班牙加泰隆尼嘅經驗,香港獨立第一中國極容易利用間諜活動或群眾運動嚟侵襲香港如六七暴動嘅民兵,第二如加泰隆尼難取得國際支持

3. 咁有無其他出路?我地認為要抗衡一個超級大國,你可以成為超級大國嘅一部分,香港可以成為美國嘅非合併領土(城邦)有好多例子如美屬薩摩亞同關島,呢家timing亦係有一個Trump 嘅出現,當中國對香港做任何動作,是侵犯緊美國嘅國家安全。

唔知有無用,但做左先,因為只有美屬香港先可以繼續保香港嘅完整同獨特性
支持呢支
代表到我地既諗法又有共嗚
同時破舊立新
邊個話旗唔可以用字同黑底
唔好比固有思想所限
獅子山上面有條龍飛,代表中西文化薈萃

利申 唔識畫,有冇有藝術天份嘅巴絲幫吓手

Credit to Reddit
不過個post好似已經冇咗
我個人唔鍾意洋紫荊,覺得好有支那殖民色彩,贊成先用住香港旗,不過長遠要設計張新嘅
國旗顏色選擇其實都有好多含意
紅色代表革命,越南支那
藍色係象徵自由民主
所以好多歐洲國家都用藍色做主調
非洲國家綠色代表自然
所以香港國旗用藍白覺得唔錯
代表到自由既核心價值
美國🇺🇸旗做底,右下角貼上半透明龍獅圖案 - 美英下的產物, 香港
Respect America
用返香港加油
一係簡單d淨係英文字
個人意見: 獅子山 既國旗 可以代表香港

大家覺得可行嗎?

獅子山精神,全是香港人精神
我屌晒你班連登仔 戰術post永遠推唔上
https://lih.kg/1530988
Supposed to be
問題係如果香港獨立 即係既非中共亦非英國屬地 點解仲要用港英旗先

香港人嘅未來乜唔係應該自己決定?
照用港英旗
我意思係旗上面d細節位,例如皇冠、獅子、米字等等,都有佢代表意義,不過佢家已經代表唔到香港。唔急嘅,今日去左發夢先再傾
最好就唔好要條龍啦
跟加拿大
你的資料很有用
就你係呢啲忘記歷史嘅人
講到香港今日先開埠
記住龍獅旗係代表170年歷史
你同篡改歷史有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞