烏克蘭人問香港人:唔用洋紫荊區旗 咁用咩旗

750 回覆
1461 Like 19 Dislike

藍係自由 同時反紅 白係和平 黃傘或黑傘在中 不要太大 黃2014/黑2019圓點為香港人 或香港核心價值 的細小圖案(幾何圖形為佳)如紙飛機(機頭向上)東方之珠 獅子頭 等

花柱太直唔似洋紫荊 太彎又似抽氣扇 花柱要彎要直都可 變其他圖案 如幼身人鏈 荊棘 又得
但搵唔到其他花做代表
用水好過,支共屬火,邪吓佢
啱啱諗咗個
香城online最完整滅煙教學
https://lih.kg/1551038

滅煙組入
水樽快速滅煙教學
冇計
首歌無論變唔變成國歌都會照出
但係旗唔同
無理由現場揮唔同嘅旗 再俾大家揀
其實依家同文革宵禁無分別(每晚亂打人,亂捉人,亂開槍)
不如聽日直接同美領領事講
Don’t:
Use pure red background colour
Use exhaust fan
Use flower that the shape is too closed to HK exhaust fan or Macau Lotus.
Use PRC yellow star
Use any symbol related to China, for example, dragon.

Do:
Use Hong Kong blue / revolution black as background.
Use the symbol that is related to freedom. For example, America white stars or flying bird.
Use the symbol that is related to local HK. For example Lion Rock Mountain or Victoria Harbour.
Use the symbol that is related to revolution or independence. For example, a decagon shape like Umbrella.
Push
用港英旗都好過用垃圾洋紫荊
我覺得遮最代表到香港
一定係香港旗,唔好同我講咩走英國旗,人地澳洲咪又係咁
之前見到有個巴打貼左支黃底黑傘旗,設計幾好,有冇巴絲有留底貼返出嚟
我覺得唔好淨係諗靚唔靚/型唔型啦
有部份睇落成個online game公會logo咁

我始終覺得國旗係要簡單啲好
最好係大部份人都識畫
同埋每個元素所象徵嘅意義都要有說服力
而且係要後世嘅人都能夠理解,唔會過時

建議有心想設計旗嘅人,不妨去理解下其他國家枝旗嘅歷史同理念先
而唔係隨意畫啲圖案覺得靚就可以代表香港
例如有人整類似法國/意大利嘅三色旗,要睇下人地呢個設計有咩象徵意義先
我印象中好似係象徵共和國?
顏色上我覺得要用藍白色
睇返Hong Kong Independence
Hong Kong is not China
同埋天琦嘅本民前
都係用藍白色而且個理念好鮮明
+1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞