烏克蘭人問香港人:唔用洋紫荊區旗 咁用咩旗

750 回覆
1461 Like 19 Dislike
呢個幾好
加d燈光做HongKong way好唔好?
佢咁有禮貌 我真係無問題
但 我屌你老母呀 我整咩 關你西事?
收咩皮呀 解釋下 新加坡類旗有咩撚野問題?
同埋 你出去問下d 人鐘意咩先講 ? 你作主 ? 唔用得
就連新加坡高層帶頭敵視香港 同我地香港人有仇都唔知 淨係呢點都足以叫你收皮收多兩次
建議黑底黃圖案 代表今次運動 同埋 左鷹右鴿 分別代表勇武同和理非 合力共建新香港
咁你會整咩旗 避開哂香港既競爭對手?
旗 到到都差唔多 你諗到就彈出黎 唔好廢up

新加坡幾想爬過香港 我點會唔知
但有咩直接關係? 類新加坡係跟人尾?
類中國又靠近中國 類英國又英國都唔理人 乞兒狗
類美國又 中呀 一早講左美國想食左香港? 俾人利用? 有野講 你點整都有野講
你下下都咁撚無禮貌 唔似香港人 咁垃圾既
點解唔用黑旗先?

既可以黑化中共殖民香港
又可以避開比人spin 做港獨
亦代表我地唔認同呢支旗

連儂牆見到
其實斜線仲好
小提示,呢個同慕尼黑嘅旗好似

英國?不了,成場運動佢真係無咩點幫過
我寧願要美國旗
大約咁樣?
我真係好唔明,點解代表香港一定要用花

又唔似日本咁樣,一講起櫻花就諗起日本,我又想問下有家知唔知點解普通人見櫻花就會諗起日本?

因為日本全國都有櫻花仲要周地都係,最重點係人地靚呀!!!

香港有嘜野花靚得黎周地都係 靚到一講起就諗起香港

係無呀大佬!!!!個個都攬住死都要用花黎做代表做嘜9

諗下有邊d野得最代表到香港,獅子山或者港黃旗入面既帆船都好有代表性

總之,一句講曬!咪撚再攬住d死人花格硬攞黎代表香港

香港本身就無靚花!死攬住要用花代表香港黎拓柒
你知唔知當年英國諗過好多辦法令香港唔使回歸,喺俾成班民主黨騎劫要乜撚民主中國,唔爽嘅就移民(包括我屋企),有冇一百萬人上街反對回歸?香港人自己都唔理香港人,英國人點幫香港人爭取?你好意思話英國唔理香港?
簡單d 剩係留獅子山,唔要下面果幾條間,更加唔要洋紫荊
藍色幾好
香港,亞洲津巴布委
或者呢個
用洋紫荊係要故求中間派/保守派既想法,佢地點都要有寄託。洋紫荊始終代表香港好多年。
旗最緊要簡潔,果d獅子背景我覺得太中二病唔係個個接受。
你地咁唔鐘意英國,做乜仲Keep住個Naval Crown?
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/香港茶

點解冇人諗過轉紫荊做香港茶

香港茶 (學名:Camellia hongkongensis),又名香港紅山茶,是杜鵑花目山茶科山茶屬小型喬木植物,屬於香港瀕危植物。現在受到香港《林務規例》所保護。

1849年,香港茶被依歷上校(Colonel Eyre)初次發現於扯旗山,後來在香港的薄扶林、聶高信山、柏架山等地及廣東省其他地點亦有所發現,但廣東省內的數量相當少。漁農自然護理署已經採摘種子來培育幼苗。

有花有果,又係獨一無二
顧及
我係英聯邦派
事頭婆係我主君
米字旗代表咗香港一百五十年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞