[月供股票] 2017年3月

514 回覆
4 Like 1 Dislike
放啦放啦
有冇1038手足
【名家搶先睇】公用股竟然不跌(曾淵滄)

即時財經 2017-03-15 18:53:45 HKT

明日凌晨,美國聯儲局議息會議結束,會議前,美國金融界已經預期加息機會達到100%,可是,今日港股中的3隻公用股中電(002)、煤氣(003)、港燈(2638)的股價皆上升。

理論上,加息會使到以收息為目標的公用股股價下跌,之所以不跌,其中一個原因是過去半年恒指呈上落市,不少人短炒失利,每每高追低沽,炒股的信心不足,便決定買收息的公用股,而且人人都認為加息會使到公用股股價下跌,可以趁低買入,收取較高的股息,今日,在人人認為必然會加息的前一日,3隻公用股股價皆不跌,也只好追貨。
003 除淨日 係6月9

我而家入貨咪趕得切 派息同埋 10+1 ?

除淨之前個個交易日有就有 冇就冇
煤氣去年多賺0.5% 派息23仙另十送一紅股

又多10%持股

呢個時候有碎股唔夠十股會點計
同埋想問埋唔夠一手但要供股又點計數
港鐵同領展 點揀
港鐵同領展 點揀

最差既情況 香港唔掂 冇人租鋪多定冇人搭車多

又多10%持股

唔計

又多10%持股

唔計

係未比證券商食左大家唔夠十股碎送既紅股水
同唔夠一手要供股有無得折讓價優先買夠一手
港鐵同領展 點揀

冇咩分別,only係正苦係港鐵大股東。
港鐵同領展 點揀

66開親新站果度都變地鐵站上蓋加上政策嚴重傾斜 有得輸?
月供股票大家用咩app mark數
Ticker 好似入唔到收既股息同紅股
66未夠2手,係咁升點買
66未夠2手,係咁升點買

66有買貴無買錯
港鐵同領展 點揀

狗鐵表面係公用股 實際係地產股
屌,見到電能跌到咁,想入d貨

隻隻都升都電能跌
屌,見到電能跌到咁,想入d貨

隻隻都升都電能跌

派息冇增長嘛

港鐵同領展 點揀

加上管理層夠仆街 賺到盡 完全唔理社會責任
都係優質既因素
港鐵同領展 點揀

都係優質既因素

agger 政策傾斜都夠做啦
港鐵同領展 點揀

都係優質既因素

agger 政策傾斜都夠做啦

所以個人情感上⋯我一定唔買領賤
住公屋嘅我見證物價狂升 小店逼遷
其他大集團都冇佢咁仆街
利申:老豆n年前抽左一手港鐵但屋企唔近火車站好少搭

我搵唔到係邊個位可以禁入去set 股息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞