[月供股票] 2017年3月

514 回覆
4 Like 1 Dislike
首先 向間諜巴打致敬
佢之前主要係教大家月供盈富基金(2800)
但由於仲未等到佢過黎
我決定開個月供股票先
因為知道好多巴絲都係月供幾隻(我自己都係)

新手知識:
問:咩叫月供股票?
答:每月用你指定既金額,購買你指定既股票。
例:你set左月供$2000盈富、$2000騰訊、$2000匯豐,假設你用中銀黎做月供,會係每月既第十一日買入。假設盈富個日係$20一股,你會買到100股,騰訊係$201一股,你會買到9股,即$1809,銀行只會扣你$1809。

問:月供股票有咩好?
答:1)低入場費:如果你睇好騰訊,但佢一手要大約兩萬蚊,但你冇咁多錢,月供就幫到你。你可以每月$5000咁供。2)平均成本:假設騰訊三個月既價係:$170、$180、$190,你同樣都係月供$5000,係第一個月你會買到29股,第二個月買到27股,第三個月買到26股,變相平個陣買多啲,貴個陣買小啲。個平均買入價會係$15000/(29+27+26)=$182.9。

3)減低心理因素:由於每月都係指定個日入貨,我地唔需要睇價入,平時好多時會見佢貴,冇入到,點知就升到咩咁。

問:啲碎股點算好?有冇息收?
答:係有息收的,唔需要草夠一手先有。至於會唔會賣唔出?中銀就承諾可以以正價沽出碎股,所以唔洗擔心。

問:用邊間?收費如何?
答:主要都係推介呢兩間:中銀,一通。
中銀:可以用信用卡供,容易周轉,仲草埋積分。
每個月$50,已包收息費、存倉、買入,可以話係全包價。可以以正價沽出碎股。
http://bochk.com/m/tc/investment/securities/monthly.html

一通:所有交易都係$5,收息每次$30。如果你月供3隻,每月就係$15。(有錯請補充,因為我用中銀的)

問:有咩記數app?
答:Ticker。非常清晰咁記錄你既交易同會自動幫你計你個平均買入價。

問:比較受歡迎既月供選擇?
答:盈富基金、騰迅、匯豐、建行、港鐵、煤氣、電能、港燈、領展。

講住咁多先,其他留待其他巴絲補充
咁係咪即係收息抗通漲係最重要目標?
如果係,咁係咪一定要搵定期派息藍籌股嚟供?
留名
Lm
今個月應該轉用中銀月供, 會用埋信用卡供

諗緊出邊張中銀信用卡好
今個月應該轉用中銀月供, 會用埋信用卡供

諗緊出邊張中銀信用卡好

得一張
唔好意思想問下我而家都係用緊boc做股票買賣
手續費一買一沽大概300蚊

而家你講緊月供手續費50蚊個月我係咪蝕左?

點樣蝕左 月供俾50 全包但你又要俾佣俾倉存俾收息手續費?
但你有得set限價盤 月供要硬食佢個價
其實如果月供股係針對收息同做定期有咩分別?

高息高風險
隻電能真係食咗屎咁,跌咗成個月

月供股票,係證券類,有機會價差同股息兼收,亦有可能賺息蝕價,
例子,現時電能嘅情況。

股票買賣交收,T+2。

門檻低,資金流動性較高。

定期存款,係貨幣類,有機會利息同隻貨幣幣值升值,亦有可能賺息蝕幣值,例如人民幣。

定期存款,要按期提取,提早攞會罰款。

一般定期存款入門門檻高,要做到高息,本要够大,如做零存整付,更加冇肉食,利率仲低,資金流動性低。

分別係各人嘅投資計劃及方向不同,2樣嘢冇衝突,係一般投資組合內,債券定期存款買貨幣基金(餘額寶),係用嚟鎮倉,屬低風險,股票屬高風險投資層級,但兩者同樣不保本。

高風險高回報,低風險低回報。

派左特別息無野可以吹咪跌

非月供方式買賣股票
銀行級別黎講
渣打平d 不設最低消費

其實即係點
每個月50$係咪包晒所有收費

派左5蚊息

其實即係點

係包曬 除左賣出既手續費
你一路供,收息,都係$50一個月
電能我有供開 袋左佢5蚊息
而家低過我平均價6蚊到
今個月adjust左買多左
拉低個avg price
想問你地用月供 唔一手手既原因
同埋供幾多隻好

其實即係點

如果賣出要幾錢手續費

其實即係點

如果賣出要幾錢手續費

100-200
間間銀行都係咁上下
想問下50$係只可供一隻
定供3,4隻加埋都係$50
想問ticker點顯示月供股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞