歡迎想砌模型o既巴絲入黎(4)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
係咪好靜,夠唔夠力推0.5mm噴灰

我仲諗緊買大定買龜 屋企好細
我無用過大泵,所以唔知佢係靜d 定嘈d
但可以俾個參考你
我個泵放macbook 隔離,macbook 開住七成音量播歌,開泵噴野時泵聲同噴筆聲會蓋過左電腦聲少少(未至於聽唔到電腦既)

至於噴灰,我用0.4 噴筆噴av 灰,唔開稀都夠力
但係噴av air 白色唔開稀噴耐左就會塞槍,估計係隻色太杰
不過其實我曾經有諗過買你燒左果隻,好似好力d
最後買龜泵係因為某間鋪有個入門套裝 (有枝唔差既筆配龜泵) 先買龜泵
佢係咩原因無啦啦燒?
想問下底灰有冇分水性油性,AV底灰只可以上水性油,唔可以上硝基油?
我起個Po推下進度
想問下有冇師兄係燈神
可以噴油性油點解唔噴油性灰
貪水性灰附著力低d?
隻野一向好嘈 震得好勁
琴晚噴噴下佢震到由張矮椅跌左落地
之後噴最煩既av白時噴噴下燒左[sosad
咁真係差左少少
冇,因為有FD有支AV底灰話比我,睇下啱唔啱洗姐
睇discuss 有個高手(biggundam) 講過話油性灰同油性油既關係在於由於兩者用一樣既溶劑,所以面油係會溶左少少底灰所以加強左附著力既

而AV 灰 / AV 油乾左之後係一層漆膜,只可以刮甩而溶唔走,所以理論上唔會話你係上面噴唔到其他油既

但係AV 灰係無油性灰咁滑就真既
貼吓嘢

貼下我隻胡迪先
搵左成個旺角都搵唔到百式支炮
今日行過深水埗福利同模倉都冇rg nu我係咪太遲
金屬色係咪要比普通色開稀小小
等之後嗰隻啦 不過應該係pb
邊道有d田宮特別weathing master賣?
剩係見過 a b c d e個d

砌左好耐模型,但技術只限於用滲線筆、用筆刀水砂線修水口(好過冇),
想長進請問之後可以學啲乜?
謝謝
港行未派貨
搵緊日水
其實而家模型係咪攞黎炒多過砌
今朝想搵d rg strike freedom ge 成品睇下
google 「rg strike freedom 成品」一係就原盒賣,一係就賣代工服務
連素組都係得一兩個results
我係想睇上色成品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞