歡迎想砌模型o既巴絲入黎(4)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
gaia 1:1.5開咁杰? 驚唔驚呢D泵唔夠力呀?
我gaia開1:3
竟然有人同我一撚樣做埋哂啲咁既野.....重要係同一日
真係膠都廢事俾
想問以下流程有無錯?
剪件->打磨->加深刻線->假組->分件->上色->刻線->水貼->消光

另外係咪無人會咁on居一路砌一路上色?
我今日仲專登去SSP 模型倉買,係岩岩CHECK 返先知
以前會 而家唔會
將所以件一次過打磨 再一次過噴色 係最快
https://www.youtube.com/watch?v=6LPOQUyOo0U
學PMstore教咁,先上黑邊再用粗d既筆上白會唔會比較適合av
我係生暉買, 行到花園街街市先知柒左, 果時已經2020, 上網睇過話收2030, 去到真係熜哂燈, 差在未落閘, 趕撚到我塊野咁
好彩問一問,因為以前啲人教一路砌一路上色,係咪因為以前啲件分件差?
驚你一次過打磨完 唔記得邊件打邊件 砌唔返/上錯色 或者驚你唔見件
仆街了,我張唔同版既件一次過剪晒落唔同既密實袋
呢個只係關你想唔想噴陰影事
我用0.4,噴av air 出既白色,唔開稀一樣塞到仆街
我通常同一隻色既一袋
咁多thinner我驚那起個底
btw我下次試下先,照道理我咁開用多左一倍油?
求問
笨大網寫27號
想問下係咪用咗UV light個隻top coat? 唔用uv照個時會唔會影響本身隻色?
好睇個人要求la我諗 雖然自己冇玩過軍模 但又真係未見過軍模係單tone
我只係眼同攝影機用左瑩光法郎油

其他係啲件本身瑩光

眼同攝影機唔同既話正常燈光睇落去好啞
自己龜泵台灣筆起手 大陸筆就算la 遲d再upgrade泵
thanks bro想試下照噴完攞枝gundam real touch油網格再化開
咩叫d件本身瑩光?意思係白色本身係uv底下會瑩光定係special coating?
等睇成品

自己都試整緊第二隻陰影作品 想問下各位覺得咁樣係重手定輕手? 同埋如果其他顏色(藍,紅)唔想做高光效果(好似隻黑色咁)想好似隻白色咁做陰影嘅話 係咪一樣做法就得? 好驚隻黑色係底影響咗藍紅色發色 變得好暗
麻煩哂
紅色透明件本身係瑩光材質,盒面有寫
原來係咁 唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞