[認真]詳細分析巴塞對PSG球證執法

231 回覆
103 Like 238 Dislike
先旨聲明,我係巴迷
如果你係想根據事實理性討論既話,希望你可以詳細睇下
如果你先入為主覺得巴塞一定係黑哨巴迷最無恥既話

首先,我請大家可以睇一睇呢段片先
https://www.youtube.com/watch?v=CbiYbtaAm0M

如果呢段片你覺得無咩說服力,我地一齊去睇返呢場賽事所有關鍵位

首先第一下關鍵在於蘇亞雷斯入波,呢球係完全無問題

拉芬拿傳波果陣佢無越位
而呢球係維拉蒂自己彈後,所以根本唔存在越位。

另外一個爭議係大約七分幾鐘,尼馬係左路出波彈到Marquinhos隻手
依一球佢隻手有舉起,其實係可以俾十二碼
然後大概10分鐘左右,達斯拿左路出波,省中馬斯,但如果細心留意,所省到位置只係上臂,而佢已經成個人訓係度隻手係地下,根本唔到佢控制。如果Marquinhos果球唔吹,呢球無可能吹。
然後去到25分鐘左右,美斯罰球省中卡雲尼隻手,跟手彈落Lucas隻上臂到,如果跟返球證之前標準,唔吹都係合理。

但無論係任何精華都好,上半場仲有一個關鍵位係無咩人提
大概33分鐘,尼馬想追波然後禁區俾拉趺,呢球絕對可以係一個十二碼。
尼馬個勢係去緊但係Meunier係一手扯住左,呢個其實已經係一個明顯犯規。

大家可以睇返https://www.youtube.com/watch?v=nZUEMJYIQrw
https://streamable.com/s2faf

至於下半場一開始爭議當然係尼馬既十二碼,我個人認為係無問題
首先,尼馬一直跑緊既線路係向住個波既最快最短一條path,你要求佢因為有條友訓低阻住而無左一個最快拎到波既機會,本身已經有問題。

其次,Meunier仆街後係由向前再爬行既動作,而佢爬既路線的確係阻住左尼馬條路線,而尼馬個勢係全速去緊,唔通你要佢突然急停再扶返佢起身Say個hello再黎過?

個人認為呢球12碼係完全無任何問題

至於下半場有人話碧基手球,有睇波就知果球碧基收哂手,而且係禁區外,吹罰都唔會係12碼
至於蘇亞雷斯球插水黃牌,其實係錯判。
維拉蒂好明顯係推左蘇亞雷斯一野,就算唔判12碼都絕對唔係插水
動作可能係輕微,呀蘇事實係誇張,但的確有出手推,即使真係判12碼都無得怨。

而係卡雲尼未入波前大約58分鐘,美斯俾禁區內既維拉蒂拉衫,而美斯趺左入禁區內,呢球起碼係應該一球罰球,但球證完全無表示。

值得留意既係71分鐘,球證有一個判決,同時都係第一段片既3分40秒左右開始

蘇亞雷斯做左一個比第二球十二碼Marquinhos更輕微既動作,然後球證吹罰左蘇亞雷斯,而Marquinhos係被foul.... 呢個可能就係球證既標準...

而對PSG黎講,最關鍵係迪馬利亞果球單刀,到底馬斯有無犯規
馬斯賽後其實只係admit佢有掂到迪馬利亞,但佢話係無影響迪馬利亞
我試後嘗試睇返呢球,睇下究竟佢射波之前馬斯有無掂到佢
https://www.youtube.com/watch?v=JhYXbGO7ylc

都幾難判斷下,但平心而論呢球似係迪馬未射完波馬斯係有接觸

所以呢球係可以俾PSG十二碼,都可以紅牌,睇球證尺度同覺得馬斯係咪有意

至於最後蘇亞雷斯果球,個人認為十二碼係合理
首先,兩個係有明顯身體接觸,而Marquinhos係有明顯手部動作
而且現場唔係睇慢鏡,好多動作睇慢鏡似係好輕微,但現場電光火石間可能好明顯

而佢隻腳事實都係撞到蘇亞雷斯
https://www.facebook.com/amjad.emam.9/videos/1396811403725687/

你問蘇亞雷斯有無誇大?絕對有。但係咪無中生有? 唔係。佢的確係有俾人隻手挨一挨隻腳撞一撞。再且,Marquinhos完全無望波只想bump開蘇亞雷斯,而蘇亞雷斯果刻係食哂身位,面對龍門,如果佢唔趺係好大機會拎到個波起埋腳
蘇亞雷斯同個波既距離係遠遠近過個波同任何人既距離,包括龍門
Marquinhos係阻止左一球非常有可能既單刀波。

總結黎講,呢場波雙方真係各有得益,例如Meunier五次犯罪可以一張黃牌都無,巴塞第二球十二碼5050可以唔俾。但我見網上好多人受好多低質足球pages影響只係識跟風屌人,呢個係後真相年代,我覺得有咩立場都好,點討論都好,點都要根據事實。大陸人可以因為傳媒係咁洗腦竟然走去信97金融風暴大陸幫香港呢d世紀大謊言
同樣地呢家有幾多人真係會睇哂九十分鐘比賽而唔係睇一兩張圖就跟風?
有人可以講到呢場係世紀黑哨,我絕對唔認同。
北京電視機係黑,但話呢場係黑既根本係盲反/ 酸
利伸:巴
另外,有人話果場個球證俾人禁賽

第一:
我check過歐足協未有任何官方消息,所有消息來源呢家都係皇馬喉舌Marca
就算連有小小權威既goal.com都係“reports in spain suggest................ according to Marca

權威既ESPN Skysports 法國隊報(PSG出局佢地理應針得最勁)等等都係未有相關報道

而皇馬喉舌老作新聞唔係第一日既事,遠既有老作C朗尼泊爾捐錢,爆所謂巴塞更衣室「內幕」消息但事後證實全部係假,近既有老屈馬斯承認對迪馬利亞犯規,但事後澄清返佢根本完全無咁講過,佢只係話有掂到迪馬利亞但唔影響佢(佢意思應該係迪馬利亞飛完機佢先掂到佢)。

第二:球證就算有問題佢成場係可以對巴塞有問題。例如巴黎右閘五次犯規一場牌都無,禁區拉跌尼馬無俾十二碼,一開頭馬昆奴斯手球無俾十二碼,判十二碼係應該先問底線旁證而唔係吹完先再問自己推翻自己
前提: 先旨聲明,我係巴迷

結論: 負評, 上一頁

好,好行唔送

證明有好多好似你咁 冇腦、冇獨立思考既跟風盲反狗

個個留低負皮唔敢留言討論,可能覺得駁唔到而嬲嬲豬
戇撚鳩 打咁撚多字想洗底
你摺埋啦
又要利申疤狗又要懶中立話睇球證標準
笑死人咩
疤圍爐

有咩討論空間?你係疤實話無黑哨
留負評走左佢係因為樓主戇鳩
彩佢都廢撚事

我感覺大部份人係睇都無睇就負評

我感覺大部份人係睇都無睇就負評

呢家啲人係咁,90分鐘比賽唔駛睇,只要睇完啲抽水page話巴黑哨,巴就一定係黑哨。
直頭唔駛用腦,跟風就得
大撚把低質球迷,
對住佢地,只可以講:
明黑鳩你

Haters gonna hate, 唔識欣賞既人食撚屎啦
大撚把低質球迷,
對住佢地,只可以講:
明黑鳩你

Haters gonna hate, 唔識欣賞既人食撚屎啦

利申 非巴 欣賞每一隊比賽
麻煩分析埋以下賽事:
09年對車仔次回合
10年對國米次回合
11年對AC次回合
11年對皇馬次回合
麻煩分析埋以下賽事:
09年對車仔次回合
10年對國米次回合
11年對AC次回合
11年對皇馬次回合

人地咪認左之前有黑過,依場唔黑
一句説話到尾 : 巴是原罪
晒氣
成班無腦反巴都同佢地講咁多
麻煩分析埋以下賽事:
09年對車仔次回合
10年對國米次回合
11年對AC次回合
11年對皇馬次回合

咁點解唔分析09對車仔首回合,10對國米首回合?
車仔兩回合計埋巴得益都係較多,的確都係黑,係事實。
AC球十二碼係有問題
皇狗首回合功夫足球下下踢人仲好意思講?

點解唔講下曼聯決賽朗尼入果球係越位?
拜仁首回合4球有3球有問題
而且以上呢啲賽事關PSG果場咩事?
巴塞犯規就得 動作細 唔吹冇得講
psg犯規就話hi到 吹都冇得講
依家咪問題囉你班疤狗死全家啦
我一世都記得北京電視機呀
結論:做疤迷真係好慘
巴塞犯規就得 動作細 唔吹冇得講
psg犯規就話hi到 吹都冇得講
依家咪問題囉你班疤狗死全家啦
我一世都記得北京電視機呀

你睇哂成個post未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞