Star Wars 9 : The Rise of Skywalker (最終章)

535 回覆
14 Like 78 Dislike
肥妹上集同黑鬼打車輪,今集會唔會同黑鬼扑埋生混血B
star wars battlefront 2 就講emperor 有個clone, 所以呢死唔去都...
又來多件chosen one
準備好買飛未
今年究竟有冇馬拉松
睇前傳1,2會想死
on9到震
The last jedi係唯一一套我無翻睇過
仲衰過前傳
我驚我再睇會爆血管
Carrie Fischer 都死左重拍條命咩!
冇話後傳唔柒喎
後傳都係垃圾
化妝+cg點都做到
Princess Leia 第8集:天外飛仙
睇果時 心諗做乜鳩
因為the last jedi既出現見外國d forum之後一路越黎越多人對前傳評價好左好多,話佢有vision有story不過係對白同cg方面搞衰左 冇比較冇傷害

https://youtu.be/gvW4touytkc

https://youtu.be/qyzwBWsqqw8

我原本都覺得tlj d visual action唔曳,跟住睇埋人地呢兩條片分別點評tlj throne room fight scene同 rots mustafar,果一絲憐憫冇埋
Rian Johnson都戇撚鳩
兩個勁撚到令Luke都驚既原力使用者
竟然同Snoke D guard 打到勢均力敵
成套TLJ一個真正lightsaber duel 都冇

直到12月18日之前我每日都講一次:
Rian Johnson我屌你老母!
好驚買唔到
會唔會係買唔到
Mustafar 硬橋硬馬真功夫,係I have the high ground 令到darth vader 𣊬間變柒頭姐,但場duel 係正

其實ep3 d 打鬥係唔差,yoda 對papaltine 都有種高手過招既感覺
Old republic 啲game trailer打得最正,電影應該拍唔到個效果
我睇rots d behind the scenes 同special features 好撚正,christensen同mcgregor兩個為左拍場mustafar跟住係咁熟曬d走位對劍,入面絕大部份都係佢地正身黎唔係替身

私心想係ep9見到hayden christensen
宜家比較返真係EP3啲打戲係好睇,Mustafar除咗兩師徒fing劍同最後Higher ground之外,其他都好好;Yoda同Palpatine對決直頭係經典,正邪頂峰大對決

如果EP9有Hayden都正,想睇佢屌鳩個不肖孫
最撚好笑係當年有死忠fans幫 rey defense, 話佢因為無接受過正式 jedi training 所以d招式好生硬/唔正常
每次睇呢幕都覺得膠到震
唔識欣賞
motherfucker呢幕打得最正
其實Rian Johnson完全係一個唔撚合格嘅導演

SW8唔屌了,屌到都爛晒,

想off topic屌佢套新野Knives out(含少劇透)
咁尋日無野做就想去睇戲,咁得返依套未睇咁咪睇下囉,結果一如既往地失望

首先,啲人物只係多同亂,好多名根本上無提及過,但係又突然間彈出嚟,話佢對劇情好重要。最On9就係個兩個警察角色,根本完全係無用,放喺度真係嘥時間,因為依啲廢警角色喺偵探電影除左日日做傻仔襯托個偵探之外,最起碼都有下啲動作情節俾佢地威一兩分鐘,結果係無。

其次,啲劇情邏輯係錯到仆晒街,其實由知道係RJ自編自導之後都無乜期望,但係無諗到佢係無邏輯到咁,好地地話女管家其實知道主人點死,但係明明佢係可以爆出嚟(因為佢係喺葬禮個日見到美國隊長做手腳,但係佢Blackmail美隊個陣又係無表現出佢點解要Blackmail美隊),但係又刻意整到好神奇 好攻心計,其實佢根本就可以不費吹灰之力破案。

起碼我覺得依套野係除左星味十足之外,無野係值得讚

證明Rian Johnson真係唔合格,無資格拍大片。

Btw想問下Rian Johnson有無攞過乜野大獎,有認受性嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞