[工程撚正視聽]智能燈柱

174 回覆
199 Like 5 Dislike

最愛9up
事實係,加唔同sensor 可以好多野玩,可以好惡,可以好好,正苦令到年事咁差,搞到一眾工程撚冇得玩
接近real time冇冇問題,錢就解決到
唔識幫推
重點係個人名並唔係由支CAM發出黎
同埋今日有個post 話燈柱有harddisk
我真係笑到噴飯
呢啲污糟智能野本身有個設計要求,就係可以多到好似垃圾咁周圍放密密放,一定要做到平同埋好低maintenance成本,如果有人真係sell harddisk呢個solution出黎,做support 都夠間公司好快執笠

Agger
push
先前有ching話換身分證係配合呢個
諗起為儲data真係好合理

用藍芽聽歌咪好危險?
基本上電子野係好危險,雙面刃
呢啲智能垃圾嘅一個powerful 之處
係啲海量嘅卒仔每人都收少少看似無意義嘅raw data
然後send俾個大佬炒埋一碟餸出黎
啲卒仔係有需要小量data storage,但頂多作為buffer,例如當個network太慢,啲野要queue住先,但長遠係唔會,亦無value去喺呢啲卒仔度儲野,因為每個卒仔都只係一幅砌圖嘅其中一塊,而當啲裝置舖得夠密,直頭可以有fault tolerance同等作用,你砍一支燈柱,但其他燈柱夾埋啲data足夠填番個窿,所以解釋左點解要裝咁密.

同埋呢個唔儲野嘅設計,方便啲市民手痕砍咗支燈柱,咁佢地只要裝番同款,set番好個位置,咁又可以好快恢復服務而又無乜數據唔見左

講真,全世界都喺度研究呢啲野,好多細節位其實都已經諗好哂,因為已經商品化左一段時間

LM
監控人生 諗起都扯旗
第一點正確,做人面識別部分是後臺的系統去做,只要有片去到後臺server,再比人臉sample佢就可以穩人。資料出自業內人士之口
關鍵字來來去去都係 big data+ AI 頂多加埋雲端
big data 本身就係為咗應付超大量嘅數據,computing power唔係細,所以無可能喺隻cam度做,但亦未大到成堆server都處理唔到,人臉辨識我以前學就,就同指紋一樣,其實只係喺塊面拎啲特徵轉做data,唔係photoshop成塊面做對比,所以實際workload亦唔係真係好大。

而家仲要同你講,喺技術上已經做到即時串流影像,自動cut人頭出黎追蹤你嘅動作去辨識,呢啲如果現成有一隻cam裡面有齊,會幾貴幾食電幾大部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞