[工程撚正視聽]智能燈柱

174 回覆
199 Like 5 Dislike
唔容易,睇返今日啲相,入面電源有ip65 又係燈柱入面,水攻未必有效,消磁器冇大家想像咁可怕,唔會整得懷啲野

不過。。。。
HKT同事一推
唔會,呢個唔係fetch db 做matching,我簡單講下個流程可能係點

假設正苦已經有晒所有人既樣(data), 佢做既係train 一個model出黎,姐係大家成日聽既deep learning / machinr learn/ai,咁train 呢個model係點做呢,將你個樣既相label左你個名,將佢交比電腦program,係勁既電腦,run返三五七日,電腦就會嘔一條"數" 出黎,咁就搞掂。

好啦有左條數啦,只要我將條數個input放你個樣入去,咁佢就會嘔你個名出黎,成個認樣過程,冇用到上面既data,只係用左個條"數",所以唔會話有你個個問題

咁點解話要好高computing power呢,係因為首先training個陣係要好重覆性地計好大量既簡單數學,所以追求既係多核心既gpu(上千萬人個core) , 而唔係高性能既cpu(幾十個core)。

而認人個陣,條數都一樣咁複雜,所以都食computing power

呢到簡單解釋,唔明再講,或者巴打更正補充
希望大家知道,正苦話板柱冇facial recognition 係可能真,但一日有枝柱,佢可以send到data返server,佢就可以係電腦到做咩都得
推呀
推到記者會見到
其實爆眼先最易死人
1. 人臉/步姿 識別
同意看法, 看不到後端server 不知道是否有人臉/步姿 識別

2. RFID/身份證 讀取

根據2015年2月3日立法會保安事務委員會討論文件 - 建議新一代智能身份證系統 保安及私隱保障特徵的補充資料
建議的新智能身份證將嚴格按照ISO 14443(A或B型)標準設計

ISO 14443為近距離非接觸式智慧卡(Proximity Cards),其感測距離為0~10公分,屬於較普遍性的應用方式。由於操作條件適中,因此,為目前非接觸式智慧卡相關規範中最普遍、主流的應用。e.g. VISA, MASTER Card
Ref: https://www.legco.gov.hk/yr14-15/chinese/panels/se/papers/se20150203cb2-654-3-c.pdf

但2013年曾有測試使用 ISO/IEC 14443 type A 實現了最大18米的竊聽距離
Ref: http://rfid-handbook.de/downloads/Systech2013_eavesdropping_Engelhardt_Pfeiffer_Finkenzeller.pdf

3. 藍牙定位

根據 政府資訊科技總監辦公室 多功能智慧燈柱的功能總覽(數據字典) 2019/07 version 1.0

https://www.ogcio.gov.hk/en/our_work/strategies/smart_lampposts/summary-of-functions-on-smart-lampposts-data-dictionary-tc.pdf

定位服務-藍牙傳送器 (BLE Locator)
提供2.4 GHz 藍牙低功耗訊號,智能手機用戶可用作實時定位應用。每枝多功能智慧燈柱安裝了4個藍牙傳送器,其中2個安裝在距離地面約4米,另外2個安裝在距離地面約2米的高度。

Positioning services -Bluetooth Beacon
To transmit 2.4 GHz Bluetooth Low Energy (BLE) signals for use in real-time positioning applications by general smartphone users. Four Bluetooth beacons were installed on each multi-functional smart lamppost, two were installed at about 4m above ground and two others were installed at about 2m above ground

"To Transmit" 即是輸出訊號, 所以它不是用於讀取藍牙信號
應該是給盲人/有需要人仕通過 移動應用程序(Apps) 獲得位置
IT 9推
BLE 可以用黎近距離detect location, BLE有分幾種,但只要你手機唔開bluetooth, 其實咩都冇事 (戴頭盔...目前呢個應該係,但未來就 )

利申:有做BLE project, 但唔係呢個, 而且detect location 個result 好唔準
可能會放係private cloud到做parallel processing, 應該輕鬆做到,而且7M嘅encoding, 其實唔係好大。(你當encoding size係 (7,000,000 , 512))

再加上燈柱同燈柱之間可以再做path analysis, predict條友下一條去嘅燈柱,arrange返個fetch sequence, 縮短fetch嘅encoding row, best case 分分鐘每條連住個cluster幾佰條row就揾得返你。

當然,實際點做,我係冇fact check
我淨係要佢識發光,其他乜柒功能唔使要
硬件隨時可以加插新sensor, 軟件先係最仆街同埋拆都拆唔到既野
留意,係通街都係鏡頭,送啲畫面返中心做識別,唔關個鏡頭事,正如燈柱只係裝鏡頭,用智能燈柱monitor traffic 做表面用途,但可以用一樣技術送啲data返中心做認人

高成本係講緊係枝柱到做識別

所以枝柱係有機會冇人面識別,但係可以送返server,係server到做識別
Thank you 巴打補充
有咁大煲咁大啦 殺到埋身先做野?

仲未輸夠?同政府洗白做乜撚?
唔好意思丫師兄,facial recognition應該唔係你所講咁train岀黎。

根據你嘅講法,個neural network要predict 7,000,000個唔同嘅label, 但係每個label只得幾張相 (我諗你唔會俾幾千張相正苦掛) 會好容易面對high variance同high biased嘅情況

好著名嘅ImageNet 都只有1000個labels, 但係每個label都至少有數千至數萬張相

當然,你可以用transfer learning同bottle-neck featuring去減低每個label對相數量嘅要求,但係個效果應該唔會理想得去邊(之前做過一個classifier, validate-accuracy去到70%就上唔到去)

無意引起罵戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞