[工程撚正視聽]智能燈柱

174 回覆
199 Like 5 Dislike
淨係講收mac address唔傳data
試過無阻擋30米冇問題應該50仲收到少少

【眾籌 Google 廣告】 本地文宣 : 多媒體廣告
https://lih.kg/aeNRkwU
Bt5.0係40-50m

但係理論值

現實比較難
Push
係 淨睇mac可以
今日咁睇相,只係有個usb hub(睇唔到連去邊)
有poe switch

暫時假設usb係for ble locator, 同其他 environment sensor
而所有camer係行PoE既 IP Cam
我見到觀塘 好多都係Paul Y 做
有無工程撚接過 或者收過佢d tender document
有個隨離post話枝柱係有物體識別,冇人面識別。

我認為合理既,單做image segmentation 係相對容易,(姐係係一張圖入面分行人,車,巴士... )可以用作統計用

但同樣地佢一日有連上網既cam,佢要係server加face /gesture recognition 係易過借火,所以唔單係唔要枝柱,係要防止佢地做到背後個套system
收唔收到手機個imei
其實係做到,但係未必係最好既solution,一個國家級既識人系統,一定要係remote server到做,唔係既話好高成本,

但係 如果好似隔離post咁講,單做一啲簡單既分類(認人,認車)呢啲 chip 係可以做到

Technical 黎講,有cuda core 既single board computer, 或者用fpga, tpu, 都可以係一粒或者幾粒chips就做到認人樣,唔洗一大部電腦,但會好慢,fps低,但都會夠用。 不過成本真係高,因為你假設要update個train 好左既model,要update咁多枝.....
認同,正如上面都有人提出TD都有用緊,呢到希望大家知到佢同時可以用黎做咩,而要做到其他功能,唔洗改裝,只係單純改個program就可以做到
我自己有做過自己嘅project, 寫個一個好簡單嘅facial recognition system,想就住facial recognition algo講少少。

一般facial recognition based on 兩樣野,facial detection, 同facial recognition。大概意思即係 係一張圖入面,先找岀所有人樣,再將人樣同database入面嘅人樣做比對。

Facial detection 有好多established 同well-known嘅algo, technical 交返俾expert,據我所知,computing requirement唔算太高。

Facial recognition 應該require多d computing power。 我以前係用Siamese network去做,technically就將你個樣preload入去個network, 攞中間d layer當做encoding, 到實際做recognition嘅時候,load個人樣入去同一個neural network, 攞返同一層layer去同之前每個save低左嘅encoding去做比對。

用更簡單嘅言語去形象,就係身份証,只要你provide你嘅身份証俾個system, 佢就會認得你。

呢一part個computation force都幾大,我用一部4GB Ram macbook air, 只做facial detection, 係smooth, 只不過做facial recognition, 認一個人樣已經lag lag地,而且勁耗電。仲未計你帶左眼鏡同冇帶要preload兩個encoding。

不過,因為我未做過practical , 我相信有cloud computing 或者高性能tpu, 要smooth去認人,應該係做到,而反正起呢d野都係用公帑,最後咪又係香港人找數...
帶返頭盔,未做過practical, 好多technical details都冇reference, 求高手指正,歡迎討論

利申,做緊data scientist, 對computer vision有興趣
設計bluetooth / rfid(係手機黎講姐係nfc)個時既programmer, 佢地冇提供一個官方方法去讀手機imei

(以我所知,要睇有冇巴打知有方法)

但要做到係有可能,但未必係部部機都讀到

因為要知到imei係可以當係手機既一個身份證no.
而mac addr就係一個每個連上網,連bluetooth裝置既身份證no.

但當 柱上藍牙 locator 讀既,其實係讀bluetooth裝置既mac addresses ,而唔係直接讀imei,就算要讀,理論上都要有permissions 先做到。

不過有mac address 係有機會trace到手機imei
而宜家既燈柱絕對有足夠既connectivity 去remote server, 因為佢係有24/7電源供應同光纖網絡
係,可以分兩parts
1.係個畫面搵人頭
2.由人頭相認人

而1. 係可以係柱到做到,而tvb之前拍到既畫面就係呢種
而2. 就可以但唔應該係柱到做,應該會係server到做,好似之前大家睇支那個啲公安總部睇cctv個啲咁
藍牙定位
有無嘢可以令佢一過性失靈?eg 雷射燈、百佳/圖書館嗰啲消磁器
要知道不論1定2全世界都做左十幾年,只係呢幾年computing power提升,易左做,先多人講,而有錢要做到一啲都唔難,而且內地係有大量code9做呢啲
係呀,所以就係話,唔好單睇枝柱,仲有背後個套system
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞