[工程撚正視聽]智能燈柱

174 回覆
199 Like 5 Dislike
只要公眾習慣左燈柱有鏡頭

就可以加人面識別
套system應該係換身份證呢個期間慢慢build

都係個句,呢一刻係build緊啲hardware platform 去收data
支那國家機構其實做左大量既內地人face /gesture recognition prohect,要轉移去香港train新model絕對可以好快。

有興趣睇下內地既papaer都有大量
認同
我做venture capital project有間香港公司已經做到16pixel face recognition in crowd, 用1個細cpu就得 gpu都唔洗。叫wildface
估計發夢認為會同港鐵傾緊hivision都有機會
其實識別果個你講得岩
佢無必要係支監控燈柱到搞
佢高清拍左片 SEND返SERVER慢慢搵先合理
理論上用fpga都可以好易咁deploy 呢啲recognition system係呢啲燈柱,只係暫時估佢係燈柱到冇,因為暫時應該用黎收data
最新ble唔係已經去到100m?
記低位置一次過清好d

另外儲存你個樣慢慢分析
或者某d重要地方先有online分析
如果唔係要幾多電腦先夠
雖然話用細cpu做到,但係個成本都會幾大下,估計唔會咁做,但要睇真啲個柱有咩,如果有可能可以拎到晒全部parts就可以好好分析
香港政府搞緊公開數據,其中智能燈柱公開數據在下方:
https://data.gov.hk/tc-data/dataset/hk-landsd-openmap-geodetic-smartlp-positioning

工程L手冊:
https://www.geodetic.gov.hk/common/data/LP/DataDict_LP.pdf

其中,九龍區智能燈柱的開放數據叫「實時城市數據」,主要做路面監測,睇氣溫,睇風向,睇空氣污染指數(pm2.5果d)
https://data.gov.hk/tc-data/dataset/hk-devb-mplp-mplp-sensor-data

有Lan線佢地可以話係為開放數據用,信唔信睇你。

利申: IT狗,近期搞緊GeoData
理論值,好難去到咁遠
而且要配合id card就最好
次次個樣差唔多步姿差唔多
佢地就要睇片
電腦搵到出黎佢都有排人手睇
Thx!
淨係講收mac address唔係
當有左rfid身份證,而佢有reader,有cam,佢就可以cross reference 你個樣,步姿,同身份證,完全可以

唔好唔記得支那有幾十萬人做緊labeling 既工作去處理呢啲data
覆錯sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞