[工程撚正視聽]智能燈柱

174 回覆
199 Like 5 Dislike
呢個真
係,但成本高,唔係唔得,係唔應該會咁做,相對會係送返server,server慢慢認人

要知道可以係柱到做分別人同同車,做detection,畫面抽人面出黎,因為呢啲輕鬆啲,係枝柱到做到

但認人,係要求高啲,係柱到做成本極大,唔太似會咁,相反送返server做認人就合理

諗下如果每曰都多左人要認,咪要每枝都update一次個系統?但如果係server到認人,咁只要update大機就得
有CLOUD, 幾大都有辦法, 用大陸CLOUD 咪得囉
係要話比人聽,唔係淨係枝柱,而係成套系統都可能有,要防止埋佢
我唔識超大data既training, 交比你補充,thank you
大家互相學野
但個諗返背後一樣?
只係用另一個network定 完全唔同

因為我想表達佢聽,認人唔洗狂fetch data
諗法
同埋我本身個估計係佢先用個system build左個base model,再用rfid身份證再收更多data去做update
應該都係要fetch, 只不過唔係佢所講個種fetch

我自己個時跟d tutorial寫個system嘅時候,用左一d pre-train左嘅model, facenet(你可以上網揾揾) 佢係一個input 相,output一組array嘅model

我先load左我要認嘅人樣相入去個facenet, 再用個json/ database, 記低組數。

到實際run個system, 佢會detect人樣,再將人樣load入去個facenet, 如果你係同一個人,suppose output個組數,同你係database個組數會係差唔多,呢個時候,用一個similarity function, let say L2 distance, set個threshold, distance < threshold, 咁就可以揾到個人
我同意,因為始終人流係有慣性,做到clustering的話, 個computing requirement應該係會大大減低
呢個真,因為推冧一條,係推唔冧個system, 但係可以增加佢個development cost, 只不過最後邊個找數就...你明的
想講監控柱仲有個作用係free gov Wi-Fi

所以其實唔好話rfid定乜乜77

以香港人鍾意上網嘅心態 Wi-Fi已經足夠去locate你啦

btw講翻face reg 其實最後嘅data係上cloud(ps唔係大陸cloud)

所以只要有錢 呢個function唔係問題
係,所以唔淨係個枝柱,而係成個系統
Agger
第一點我講過幾次
呢度無人聽得入耳
全部負評
但明明我以前公司就係有人搞呢啲
我照講出黎,又無人信

於是乎我仲知道其他嘢可以間接做到監控
都無謂喺度講
慢慢講,再推,總知要知唔係淨係冇燈柱,而係成個系統都要收皮
但有方法迫佢掉個system咩?
講緊可能十幾millions
我寧願等其他人講算數
吃力𣎴討好
根本做開呢行嘅就知

要玩人臉識別,某啲情況吓唔駛换cam,剩係喺控制室改嘢,都做到,因為個核心唔喺隻cam度

智能燈柱最邪惡嘅其實係加埋其他sensor,我知因為我有做過呢類project

講咁多嘢出黎俾人狂負評,我決定坐埋一邊食花生,反正呢啲嘢有好多人做,有其他人爆料,內容應該同我想講嘅會一樣

但結論我都係贊成智能燈柱可以好邪惡,但理據唔同
留名學野 同埋想問下關於facial recognition
之前見到大陸個啲cam似乎做到實時monitoring
好似有人橫過馬路 個大mon會即刻show到個人樣同個人資料
如果呢支cam真係收人面數據send返server做分析+儲database
係咪都可以做到real time係database retrieve data?
即係可以做到如果有人坐係房望住live 會見到框住個人之餘仲有人名咁?
巴打 明你講咩 但算啦 科技嘅野唔係個個都咁快pick up到

唔好灰心 慢慢再講俾其他人知 一步步黎
咪咁在意啲負評 大家出黎都係討論吓
例如咩sensor係邪惡既核心呢ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞