[工程撚正視聽]智能燈柱

174 回覆
199 Like 5 Dislike
希望大家工程撚一齊出黎講講,比大家知道智能燈柱到底做到咩。

前題,反對現有智能燈柱。只係想大家知,真正既要關心唔單係枝柱,而係背後既系統。

1. 人臉/步姿 識別

大家最關心既功能,其實創科局話冇呢個功能有好大機會係真,因為枝柱應該冇足夠既computing power去做到識別,唔係唔得只係成本勁大應該唔會咁做,相反要做應該係係一個off site既server到行呢啲程式。

意思係話,燈柱可以用佢既高清鏡頭黎拍片,send返去server去做識別。而唔係係條柱到做識別。

2. RFID/身份證 讀取

今日新聞見到燈柱,暫時未見到rfid既讀取器,可能有收埋唔知,但要加呢個功能係好容易。相反,都好可能係好似佢地咁話,枝柱只係有rfid tag,比其他裝置去讀取。但記住,只要有柱,要加一啲都唔難。

3. 藍牙定位

今日見到有內地天網公司既BLE Locator,姐係藍牙定位器。藍牙既距離大概係十米,而呢個定位器姐既用途就係,只要有藍牙裝備係附近,佢就可以讀取到每個藍牙裝備既獨特地址(MAC Addr) ,同大概距離。有冇紀錄就係睇佢既電腦有冇記低,不過九成都有。

仲有其他功能,我仲搵緊,未見到,見到再講。
推一推

垃圾正苦
想問下RFID 距離係幾多
反燈柱
反監控
Rfid 有分被動式同主動式,姐係有電同冇電既分別
八達通,paywave呢啲就係passive 既 rfid tag,要比active既讀取器去讀。

而active既rfid reader大概可以有去到500米以上都有可能,但相對天線都會好大。

當然外國有好細既天線。
推一推
推一推
[文宣正名]爆眼只係誤中, 真正目的爆頭headshot
https://lih.kg/1501362
記得唔好一次過爆晒出黎
等佢回應左再爆
試著說監控燈柱 不要說智能燈柱
正解
講錯
果個見過Steve Job嘅陽萎話,攝錄鏡頭操作人臉辨識後下一秒會自動卸裝所有頭像,
陽萎講啲唔講啲,其實鏡頭攝錄頭像後,會自動存入另一數據庫後,進行分析,原本攝錄平台才會刪除頭像。
Agger

只要有鏡頭連左上網,佢想做咩都得
推一下
智慧燈柱 全面解剖|新身分證RFID變追蹤器|監控三寶合體|香港全面監控最終章 (有片講解)

https://youtu.be/pJA91y0oulU
反燈柱
反監控
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞