一個中產問我,「知唔知輸乜?」

505 回覆
3795 Like 54 Dislike
高質
好有道理
唔同意
奸意思係比對方更暴力咪乜?
睇完樓主篇野, 諗返起818同老闆兩個人去遊行, 老闆係日本人, 佢當時同我講,覺得我哋做嘢太直接, 唔夠精明, 唔食腦, 畀政府知道哂, 有曬對策,
叫我地唔好同中國人鬥流氓, 因為佢哋一出世就已經係, 唔夠人鬥
我即時問佢即係要點呀, 佢話既然我哋尊重法治。 就要用唔合理但合法嘅方法
佢當時舉個例子: 每一日遊行, 但分開每一區放十萬, 每個人手中揸住一支酒, 啲鋪頭唔敢開門, 令到政府唔知呢d人想點,, 諗爆佢哋個頭 , 又唔夠膽輕舉妄動
呢個例子可能喺日本行得通,但係香港可能唔得, 不過總括嚟講就係要好似樓主講咁要奸

最後題外話,其實大部分日本人都好唔鍾意中國人, 但係日本人唔會計較, 反而好有禮貌。因為日本人眼中呢啲全部都係流氓, 你哋唔識嘢, 令到中國人覺得自己好似低日本人一等, 下次去日本就會收斂
同意,貪官奸,清官要更奸
一味奸個運動一早俾鎮壓左,國際都唔會支持港人。所以有保留。
貪官要奸,清官更加要奸
我估樓主係想表達「有社經地位」既人姐
我睇落無咩問題
好認同 對班仆街仁慈等於對自己殘忍
勝者為王呢個係硬道理
香港人和平理性非暴力
繼續拎光環打飛機已經夠哂開心
奸才是輸
還輸得切府
‘唔夠奸’唔夠貼切
我覺得用’太蠢’嚟形容會好啲
嗱,何妖可以打爛自己老豆老母墓碑黎屈其他人
Push
Sorry阻阻你

全部同我入嚟,唔好見我p牌就飛!好急!同被捕義士有關!
https://lih.kg/1494891
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞