一個中產問我,「知唔知輸乜?」

505 回覆
3795 Like 54 Dislike
直頭一罷就罷一個星期做下馬威先啦
貪官夠奸 清官更加要奸
我諗佢地好多都想幫,但係去唔到前線。除左遊行,佢地都有幫手打文宣戰,罷工等等。

要奸都要有權力耍手段, 一般人冇權冇錢, 一個唔好意思畀人炒埋連份工都冇,點算?

呢個運動係冇大台, 唯有兄弟爬山, 各自努力。
想問問在座有幾多個做前線?

冇就收聲 己所不欲 勿施於人 我要推士兵送死
正宗離地冷氣軍師
同埋好多人出左錢幫但唔會大大聲講出黎
我係一個無膽和理非。 但我同d朋友傾都話示威者太有道德底線。而班政客, 黑警就實在太無恥!!!!
絕對需要
但到而家都唔似向呢個方向醞釀緊
中國人同白人在貪生怕死上大不同
首先要問自己怕唔怕死,有幾多人唔怕死
好岩,往死裏打先係出路
啱,一直都係唔夠團結,唔夠徹底
係事實,但係代表嘅係要更加用智慧去化解
香港個情況同烏克蘭有個好大分別係佢哋係直接咁對抗緊個國家政權,佢地最後係透過國會罷免總統結束。我哋對抗嘅係個傀儡政權,但背後係一個無外力係唔可能推得倒嘅中共(除咗佢自爆)
香港人同個議會有得咁做嗎?我哋連真雙普選都未有呀
再加上佢哋嘅警察、軍隊、以至國會最後都係要面向自己人,最終都要同烏克蘭人交代。但香港嘅警察同議會係面向緊中共,更莫講話老解。結果係佢哋可以無限壓搾而唔須要問責亦只需要同中共交代就得。

所以我哋唔可以只係睇到烏克蘭人勇武果面就以為照抄就得,因為成個基礎都唔同。

其實有人响另一個po個解讀反而較為貼近香港個形勢而且解釋到點解要勇武同和理非並存而且唔可能單靠勇武

呢場運動,一個可悲的事實
https://lih.kg/1494849
中產一早係談判桌上,佢地係因為同大家有相同價值觀同良知,所以幫忙比意見,認清問題所在
pishh
我又諗起荃灣嗰日斬人
嗰班俾人打到仆街嘅黑社會
仲有人幫佢哋包紮
仲有人護送佢哋走
搞清楚個身份先,中產身份唔需要企前線,佢地本身係政府既談判桌上有席位,做下和平抗爭好合理,富裕更唔好講佢地本身無需要抗爭。
身份地位回報唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞