一個中產問我,「知唔知輸乜?」

505 回覆
3795 Like 54 Dislike
要當一個清官,就要比奸官更奸
寧死不屈!
同意
做好人要奸過壞人
push
激將粉紅
拉攏反匪
利誘藍絲
保著台海
輸出恐共
連結歐美
揭露匪商
剪斷一帶
離間一路
結合東盟
恐嚇南海
認同
苦肉計,令建制派唔因為佢玩黑而割席
除了同路人 什麼都沒有
香港人仲有咩可以輸
8月19日,柒婆一早出嚟開記招,讚賞8月18日集會和平,然後大講什麼構建溝通平台,又話監警會增加人手,全程柒婆春風滿面,笑到好開心。我一見暗嘆不妙,當敵人開心讚賞你時,你必定已經做錯!
(一)柒婆嘉許集會和平,正正因為佢唔係民選出嚟,可以完全當民意冇到。無論幾多人出嚟,提出訴求,佢面皮夠厚,同你玩賴皮,你奈佢唔何,因為你好和平!
(二)當我地冇大台時,正正就係個個都係大台,個個都有stake,柒婆要構建所謂溝通平台,就係要引你地去搞個大台,製造分化!柒婆有往績可尋,佢從來唔會真心同平民溝通,只係玩拖延戰術,軟化市民抗爭意志,然後一舉將你逐個擊破!
(三)監警會增加人手,咪又係加啲自己人!而且監警會權力有限,最多捉幾個前線落鑊,一定唔會觸動到高層。到時拖拖拉拉,程序又唔透明,結果就係民意消散,不了了之!
太多道德包袱
事實就係咁 無可能對極權政府 講數 ⋯ 曬氣
集體勇武到極限啦
好撚岩
我記得細個睇戲嗰陣時聽過一句對白
貪官要奸 清官更加要奸
同貪官奸,清官要更奸嘅道理差唔多
真係一言驚醒洛克人
咪係到分化啦。總之兩者都有各有用處好處。
唔應該話邊個冇用,而係互相幫助囉
推上熱門!
「輸在唔夠奸!」他一言驚醒洛克人。

聽後,再思考一輪。他續說,「奸唔夠人奸」、「惡唔夠人惡」、「打唔夠人打」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞