一個中產問我,「知唔知輸乜?」

505 回覆
3795 Like 54 Dislike
一個中產問我,「知唔知輸乜?」

他30出頭,月薪逾10萬,加上萬多元的房津,生活態度從不缺。他從不在前線,但他對種種惡行都看在眼裡。821,元朗黑夜後一個月,他約我去北京樓來個quick lunch。

「你知唔知你哋(黑衫)輸乜嘢?」水仙茶剛到,他便直截了當問。

我不甘示弱,「我知嘅話,就贏咗啦!」

「輸在唔夠奸!」他一言驚醒洛克人。

聽後,再思考一輪。他續說,「奸唔夠人奸」、「惡唔夠人惡」、「打唔夠人打」。總結得出以上三點。沒錯,黑衫通常都是懷著善良的心,以良知做感召,用滿身的傷口感化中間派,所以運動兩個月,仍有170萬人走出來。

「咁咪輸得仲快!」他繼續說晦氣說話。

奸,在說心態,黑衫沒置對方於死地的心態,但對方呢?拉一派打一派,每個被捕的年輕人,送到本來廢置的新屋嶺拘留中心經歷了甚麼?放心,那裡肯定沒有CCTV,男的可能被打被恐嚇,女的可能被非禮被羞辱,加上動輒被控3幾條罪,你諗諗,721元朗警黑勾結,做個樣拘捕28人涉嫌非法集結,至今一人未被起訴。更莫講811荃灣及北角刀手,更加是當乜事都冇發生過。

的確,當權的,掌公權力的人都很奸。相反,提出問題的我們太善良,甚至捉到鬼,黑衫的主流期望要瞬間放人,恐怕拍打隻鬼兩下都有很大罪惡感,怕被佔有道德高地。我們,都太善良。

但對家呢?醫院地方行私刑,黑衫遇襲等閒事,上水警署回覆市民報案更指,不會派警察走在街上巡邏,不會奉命到場執行職務,不受理電話報案,著市民親身到警署。潛台詞係咩?警察唔需要求市民,市民需要求警察查案。警權大到不得了,自決職責,自刪職務。但你,又奈他咩何?每日4點鐘例行記者會,依然滿口謊言。

事情很簡單,香港只有警察擁有公權力,而黑衫被認定不是警察的同路人,眼見敵人被打被虐,他們拍手都來唔切,鍾意就在鏡頭前做做樣,唔鍾意嘅,大可以39分鐘才到場。

中產朋友說出底牌,「當100萬、200萬、再嚟多個170萬人走上街,都爭取唔到你想要嘅嘢,sorry,直情冇人提起過回應五大訴求」,根本沒人同你講價,你說你要A至E,我偏偏不斷給你豪不關事的H, I, J, K,是政權教你和平遊行是沒有用。

這一刻,還需要對別人仁慈嗎?她說焦土又好,玉石俱焚也好,you name it. 自由發揮吧!

烏克蘭2013年底發生廣場革命,歷時三個月,原本一切和平,全國祟尚自由的人來到了首都「基輔」,為了要政府兌現加入歐盟的承諾,佔領廣場,自成一角,高唱國歌,卻換來甚麼?警察暴力清場,將活生生的人往死裡打,開槍射殺自己人民,警察暴力,最終洐生人民更大的暴力反抗,視死如歸,全民參與的3個月裡頭,激烈反抗,死傷1,800多人,終換來推翻了一個極權政府。

革命成功後,烏克蘭人說,「It's an amazing generation that grew up during the independence. They grew up as free people. No one can make a free person kneel. (在獨立期間長大的一代,都很了不起。在自由下成長,沒有人可以讓一個自由的人下跪。)」

我不是教你暴力,也不是叫你起革命,但絕不要做一些當權者會讚你的事,例如政府讚你「遊行和平有序」,五大訴求,隻字不提,一副noted with thanks的樣子,是何等的侮辱?兩個多月來,我們走出來不是要獲讚,既然舊路已走盡,剩下的便只有,政府覺得最麻煩最難處理的事,便是我們應該做的事。

穿黑衫的你,不妨望一望身後,我們除了同路人之外,甚麼都沒有,沒有實權,沒有公權力,沒有話語權,剩下的只有手拉著手的香港人。

願沒有任何人,可令自由的香港人下跪屈服。

IG = kaminghk
你咁早仲出post?
未瞓?
你朋友講得啱
對付怪獸,要變成比對手更可怕嘅怪獸我地先有機會贏。
823 文宣圖

824 文宣圖

823 呢一日當中人鏈係重點,因為咁啱適逢波羅的海三國人鏈運動30週年(當年亦都係8月23日),當年就係因為呢條人鏈而令到三國可以脫離蘇聯!
係瞓醒
好認同。
其實想發表意見咪講
點解要加個月薪十萬黎開頭
唔夠奸絕對係事實
sor 我瞓喇
深表認同
一巴打林鄭個no stake in society啫
一早講左和理非無鳩用 咩比外國睇
睇完咁點? 出兵打支那定點
唔該醒下啦 2019年啦仲和理非 鳩行就返屋企
和理非個問題係做得唔徹底
和理非最終應該係罷工+不合作運動
點知塞下機場都比人屌
罷工罷一日
咁政府點會驚你
請客食飯
奸還奸
但論力,打係打唔贏
不惜一切代價係好多層面 唔等於話搲爛塊面
必須智取
無錯
所以唔夠惡唔夠狠我有少保留
唔係話唔應該勇武,但勇武再昇級空間真係唔多
反而不合作運動仲可以升
打返自己
中產就紙上談兵
後生既就去勇武
一方面認同,另一方面覺得香港冇得參考其他地方
打低左個香港正苦,背後個中共呢?
有好多光環的確好有用 人肉沙包的確畀到好多好感同畀到位人入

從來唔覺得唔夠人打叫軟弱
打到對家仆街流晒血叫強壯
我其實唔明點解下次三罷要9月2
起碼要組織兩星期一次啦 一個月一次政府完全唔驚你
btw本身9月都倡議緊送多日公眾假期
輸在呢啲中產唔出嚟幫手
我地輸
因為你唔值得贏
雖然好有惱但得把口
輸在D偽中產冚家鏟自私
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞