一個中產問我,「知唔知輸乜?」

505 回覆
3795 Like 54 Dislike
一言驚醒洛克人
我食緊野,差d噴出黎
推爆
822 中學生
823 人鏈
824觀塘
825 荃葵青
好文必須share
冇外國支持 香港就算升級到烏克蘭嘅級數
都好難實現雙普選
即係咁,你講既的確係中產既心態,所以佢地心態有問題就唔可以批評佢地?俾錢個個都識做,中產識,打工仔識,勇武識,學生都識,點解講到班中產係呢件事上面俾錢就係大支野,其他既就唔提?

而且你話果批人係政府談判桌上有席位,我想講連國泰匯豐咁樣咁高lv既高層都要被迫辭職既時候,班中產既談判能力響邊度,睇過?有冇響呢件事上面出聲抵抗,有冇主動唔交稅制裁政府,有冇響應提美金走既行動?如果連呢d都冇做,憑乜野話自己有談判能力?根本透明人。

再者你話本身富裕問題,呢個送中條例最大影響一向都係班有錢佬同中產,所以俾人換走晒d資產係咪都唔關佢地事?唔需要抗爭?目光咁短淺仲響度指點江山?

我從來都唔希望大家因為呢d小事而分化,但係希望班中產唔好成日企響道德高地上面自己響度指手劃腳,講到自己好似做左好多野咁。仲同人講叫人搞清身份,連抗爭都要分階級,我都唔明班中產係咪真係覺得自己響呢個反送中事件入面特別優越?
Push
出手啦香港人!!!
九品芝麻官
認同
人地都光明正大㩒住我地來砌
雖則話好似818咁要全日和理非
但我地都唔使對對家咁仁慈
中共就係想拉所有人入漩渦
變成怪物之後嘅民主會點
值得我地爭取咩?
up
香港人太善良
push
條友接地氣先啦 分化
其實勇武再升級都無用,對家嘅武器,招數升級得仲快,最後手足只會送頭

和理非集會遊行示威同衝警署一樣係非法集結,一樣tg清場,喺政府眼中係無分別!

所以唯有智取,快閃堵路本來好好,但未hit就要run咁似小朋友捉迷藏玩泥沙好易失焦

始終香港人包袱太多,勇武人太少,要和理非都要升級都唔易

連罷工罷市都好難做又容易引起非議

所以最後方法其實都係或者,表面上和理非但心態要好撚勇武,即係要好堅持,耐唔耐就要做!

其實香港有一個地方可以去,可以比和理非大量參與,勇武風險又較低,又好易引起政府同國際關注,大家都知係邊度啦!
推。
清官要比奸官更奸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞