一個中產問我,「知唔知輸乜?」

505 回覆
3795 Like 54 Dislike
Push
各位巴打絲打,頂住呀!
路還很長,記住齊上齊落!
香港人可攻可守,智勇雙全!
記住永不分化!不割蓆!不篤灰!
It’s now or never

824 機場復活,WE WANT YOU

係 同吳方正之流一樣 明明係香港平民 幫佢地班打把有錢人逃出炒家既命運後反而屌九我地去奶共
Push
令成篇野易啲入口姐
大家都明
重點係篇野講得無錯喎
如果又再依賴返和平嘅方式會再一次失敗
呢個係雨革帶俾我地嘅經驗
因為我地面對緊嘅一個無賴政權

如果仲覺得麻布袋同搞警犬家人係錯嘅
呢場運動會兜好遠路
而家係無野威脅到佢地呀
佢地先可以咁放肆打人炸

啲三毛帶哂風向 話搞家人唔好
話勇武會害咗整場運動呀
仲唔明?佢地最怕就係我地無底線咁反擊
一日勇武仲俾道德同光環 甚至同路人嘅意見束縛住
我地都搵唔到出路呀

好實際講 如果仲有人唔想推翻港共
但又想令佢回應你嘅訴求
咁你搵唔搵到足夠嘅籌碼去威脅命令佢聽你講先?
好明顯而家未有 先俾人當我地臭四啦
我地連發動全民罷交稅斷佢米路都做唔到
罷工罷課參與率唔夠都威脅唔到佢架
唔想再俾藉口自己去縮 我地已經無得再輸落去...
講到尾 政府需要既係經濟崩潰先肯做野 經濟未死 馬照跑舞照跳
個個人都早過佢知 你有權自己做人肉炸彈個喎 唔敢就唔好得個9 up 而唔行動
簡單啲
係人都知個道理
但係大家都跟係得個講字
月入10萬仲同你上前線咩
好似將成個波比哂前線咁
佢地憑咩野比埋個人生你
你見民陣一遊行就咁多人
但係冇不反對既呢就人少
就係咁簡單
一句

狗眼看人低
五大訴求,缺一不可!
同意
唔支持嘅人 你做乜撚佢地都唔會支持
唔支持嘅人 到今時今日重會拎符國豪出尼指控你
唔支持嘅人 知道黑警濫權只會轉移話題

根本唔需要花咁大心機係呢班廢人身上
發人深醒
823 人鏈 824和你塞 824觀塘遊行 825荃葵青遊行
乜冇人覺得阿中產前言不對後語咩
佢想表達唔夠奸定唔夠惡?
兩樣野黎
我同意示威者「惡唔夠人惡」、「打唔夠人打」情況下, 「奸」係必須
但佢舉左幾個例子, 只表達到我地唔夠惡
1. 烏克蘭2013年底發生廣場革命, 最終洐生人民更大的暴力反抗,視死如歸,全民參與的3個月裡頭,激烈反抗,死傷1,800多人,終換來推翻了一個極權政府。

呢個例子係講緊香港人唔及人地視死如歸, 唔夠人地暴力, 同奸冇關係

2. 甚至捉到鬼,黑衫的主流期望要瞬間放人,恐怕拍打隻鬼兩下都有很大罪惡感,怕被佔有道德高地。我們,都太善良。

捉到鬼, 唔通打撚死佢就叫奸?

總括黎講, 呢位中產唔係好知咩係奸
奸, 係你做左仆街野, 但全世界都未必知, 仲要企你果邊
其實係講緊技巧
我認同奸係必須, 但佢講果D例子同奸全無關係
反而仲相當矛盾, 其實正正就係因為「惡唔夠人惡」、「打唔夠人打」
如果我地惡過人, 打又贏晒, 仲洗撚奸咩, 直接出兵打鳩佢, 推翻政權啦
政府覺得最麻煩最難處理的事,便是我們應該做的事
823 人鏈 824和你塞 824觀塘遊行 825荃葵青遊行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞