【香港國歌】商台聽眾合唱團 - 香港之歌 (1969)

2560 回覆
752 Like 31 Dislike
push
https://lihkg.com/thread/1490061/page/1
前線既一封信 前線表示唔可以袋住先,
集氣俾前線 幫手正評推上熱門
點解前線心聲都咁小LIKE 高志森D傻仔就成千幾個LIKE!

https://lihkg.com/thread/1491870/page/1
元朗POST得果幾百LIKE, 有冇搞錯?
我覺得依首好正
好有英國味
歌詞好香港,唔似得鬼國娘到爆
唔岩key先正
不過有部份歌詞已經唔岩就真
推呀,歌詞一部份都岩用
填詞鬼才巴打幫幫手執D唔岩音嘅位就用得
推呀,歌詞部份都岩用
填詞鬼才巴打幫幫手執D唔岩音嘅位就用得

自膠
而家唔係時候,大家唔好搞獨住,咁樣戰況會聚焦唔到,政府又可以唔回應訴求轉移視線。

Btw首歌好唔掂,內容提及嘅都係國內歌曲有嘅大話,歌詞中國味甚濃。我地香港人有香港人嘅特色同核心價值,所以一定要有廣東話用字係入面。國歌作用係要提醒香港人乜野係最重要,唔好好似某國咁樣d國詞講到冚世界都係敵人,係咁講打講殺,起來前進去錯嘅方向,然後乜都冇。靜係和平有禮係唔夠,呢d只係上一代為左搵錢搵食嘅低等價值。

我地可以地道d, 歌詞要有骨氣,要勁揪,仲有勇氣,唔要發展,珍惜錢以外嘅價值,平等,謙遜,廉潔,公義,以環保為目標,發聲,真民主,尊重,抱不平,拒絕暴力,互相監察, 扶持,孝道,創新,器量

總之重作啦
美國國歌
如果要推依首歌

下幾次遊行就要開始唱

唱多幾次啲人就記得
We found our anthem
國歌
國歌
依首真係有 anthem 的味道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞