【香港國歌】商台聽眾合唱團 - 香港之歌 (1969)

2556 回覆
751 Like 31 Dislike
呢首堅掂
好撚learn
push
真係唱 詞要重填先得 好多唔夾KEY 不過當年應該無理咁多
呢種又似校歌又似詩歌既物體
先至有神聖感

香港始終有你夠成首啱音啦
即係好似啲聖詩嗰啲咁,重要佢當年真係聽眾合唱團唱
邊間教會?
推呢個post push
香港國歌
好想有大合唱

1969年,六七暴動平息冇耐,港英搞咗個香港節穩定民心、粉飾太平,嘗試提升返香港人對香港嘅歸屬感。商業電台六七暴動都元氣大傷,尤其播音員林彬(六七暴動期間林彬參演廣播劇《欲罷不能》、《大丈夫日記》,日日公開直屌匪。《欲罷不能》同之後另一個廣播劇節目《冷眼旁觀》就係《十八樓C座》前身)畀匪害死。香港之歌就係當年其中一首響應香港節嘅歌。1971年同1973年再搞過兩次,不過當時社會氣氛已經平靜曬,唔同69年,之後都冇再搞。

作曲鄺天培係商業電台開台初期營業部經理、中文節目部主任。除咗做幕後,亦都有參演過廣播劇同作過曲。作品有莫佩雯(秦煌老婆)〈勁草嬌花〉、尹芳玲〈薔薇之戀〉(1961年商台長篇廣播劇薔薇之戀主題曲)。連埋〈香港之歌〉,呢幾首歌都收入慶祝商業電台啟播十周年嘅《商台歌集第一輯》(1969)。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞