【香港國歌】商台聽眾合唱團 - 香港之歌 (1969)

2561 回覆
752 Like 31 Dislike
清一嚟就咁大怨氣聽多幾次香港之歌做香港之歌之友算啦
話說原來首歌出現咁多民主
但明明當時啲香港人好似一直都對民主冇概念
你可以睇返呢個帖頭幾版,其實首歌都算係當年六七暴動之後香港英國政府維穩嘅一部分。講民主可以講係有少少概念上軟性洗腦(歌頌香港,對抗中共背景),就唔係而家嗰種民主
Reckoner
• 3-18
https://now-tv.now.com/form/serviceenquiry/?lang=zh&_gl=1*cqmi0n*_ga*MTc3NTQ2NzIxNC4xNjI3MzY4ODQy*_ga_N2B8JMSSW9*MTY0NzU4NjMyOS4zLjAuMTY0NzU4NjMyOS4w

記得備註寫明係因為陳鐵彪打壓記者及新聞自由,要求陳鐵彪即時離職

Viu 紀錄片抽起64片段

我意思係
既然兩邊都係藍
你一係就放輕鬆咩都唔好理 自己想睇咩就咩

唔係嘅話唔需要大義凜然去用另一個台做得雯絕去合理化自己睇viu呢個行為

我見你對本地音樂幾有心研究
我諗你都會分到邊一邊更值得聽卦
純粹比較viu/tvb出黎嘅人

唔計街外
樓主都會打J屙屎
人地開心鍾意睇乜咪睇乜
你咁樣同逼人睇邊個台有乜分別?

大家都有自由選擇
咁你入黎唔係講香港之歌,講睇電視做乜撚野呢?
聲唔聲夢fans又點?要死咩?
多謝你幫推同埋重記得呢支歌。呢個帖咁都推到就嚟三年,的確間唔時會offtopic講一講其他嘢嘅,不過主要都係幫推香港之歌。如果你都仍然鍾意首歌,大家實在歡迎。

不過如果因為你講嘅呢啲討論,你覺得呢道或者小弟本人唔再啱你諗嘅嗰套,我一樣係控制或者改變唔到嘅。大家都唔係第一日留意香港啲歌影視,你上面講好多嘢其實大家都已經好清楚明白。大家再講啲乜亦都唔會說服或者影響到對方,咁再講落去又何必呢。(雖然講到尾真係有啲推帖嘅效果 ) 都係嗰句,我自己覺得做/睇某啲嘢都可以同時進行,同埋各花各入眼,冇乜明確結論可言。同埋你見我哋都係圍下爐咁,講講下就算,跟住又會齋推返首歌。我希望咁樣答到你啦。
其實個首歌未有呢件事之前
我已經唔鍾意
再加上知道有呢首歌
個首歌不停三個音三個音咁去
麻麻地
當時連登有點影響力,大家又需要焦點
集天時、地利、人和在一身
呢首的用詞o岩晒我呢D老野
我記得我講過,其實可以同時有幾隻歌嘅,嗰首內容音樂都係比較傾向戰鬥,香港之歌就類似英國Land of Hope and Glory嗰種,雖然官方都係一首

又例如鄰國咁,雖然官方又係一首,但係都有歌唱祖國、我的祖國嗰啲囉
你唔去做?
offtopic 事頭婆登基七十周年Trooping the Colour
https://youtu.be/-zDyl7XF4y8
白金禧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞