【香港國歌】商台聽眾合唱團 - 香港之歌 (1969)

2561 回覆
752 Like 31 Dislike
願榮光歸香港似馬賽曲,歌詞同曲調會熱血d

呢首似god save the Queen比較莊嚴

咁問題係,香港依家時代革命緊啊嗎,每日都有人受難被捕,大家緊係對前者比較有共鳴啦。如果香港冇中國包袱,1997年就和平建國既,咁香港人咪會對呢首有共嗚囉。
同意,香港之歌入面描述嘅香港
已經唔再存在,只能夠係一種對舊香港嘅懷念
其實最唔明白係明明話唔好組大台
突然又用一首連登作ge要人推做國歌

香港之歌d詞質素完勝
願聞其詳
願榮光係似義勇軍
認真
馬賽曲係有全首五分幾鐘版本
而且人地d歌詞唔係咁沉重
點會
其實你哋有你哋推,我哋有我哋推。還掂而家都冇人理香港之歌架啦屌
萬千氣象,樂滿華堂,繁盛自由更安康
香港而家已經禮崩樂壞
外銷工業遐邇名揚,無限貿易流暢
香港已經冇晒工業
和平共處,名聞四方,讚賞東方之珠香港
香港已經唔再和平,亦早已經唔再係東方之珠

老實講,我係越聽越感概
因為歌詞描述緊香港最有動力,最繁盛嘅年代
而我哋而家,係處於香港最黑暗嘅年代
你叫人諗以前點好點好係冇用架
現實香港而家真係唔好
而我哋係需要重建香港,而唔係一味回想以前有幾好
10月1
我接受做法 但我唔接受首歌
同埋佢地以共產黨一樣嘅方式去迫人接受首「國歌」
同埋有一樣嘢係好重要
首歌嘅作曲同填詞人
有冇授權用呢首歌做國歌
甚至佢哋嘅立場本身支唔支持香港建國先
呢首作品唔係我哋連登仔嘅創作嚟
真心講,我就唔敢騎劫人哋嘅作品嚟用喇
榮光你連登仔共同創作嘅,作曲嘅DGX自己都認同國歌論
我哋係得到晒創作人嘅同意先推
唔係上面某巴打講到好似有組織咁
咁講同屈示威者收錢,屈外國勢力冇分別

我唔反對俾更多人認識舊時香港係點
但唔好過份偏激去指責推榮光嘅人
正如,我係度留言,都一樣係幫緊樓主推post一樣
我自問冇私心
我唔明,點解你不停十月一
十月一係人哋國慶,關我哋乜事
俾我要立國都唔會揀十月一
立國仲要有國際同美國支援
美國而家仲未過條制裁法
仲未正式用清債嚟同中共deal
而且,係deal呀,即係清債只係籌碼嚟
deal完都唔代表香港會從此甩到個主權

而家榮光係一首激勵士氣嘅戰歌
多於真正立國嘅國歌
而且,一個民主國家,國歌係公投決定
唔係用推邊個post去決定
但係獨立左唔係想變返以前既香港咩
依首好聽啲 用字靚好多
係唔係咁難明呀
激嬲中共邊個最開心 我地最開心
唔係講緊要10月1立國呀
國歌唔係得一日先可以唱架
如果真係再唔明 唔駛再覆我 我講左唔想畫公仔畫出腸
時光冇得倒流架
唔係變返以前,係重建一個更好嘅香港
呢個亦係我之前講過
香港之歌係類似America the Beautiful一樣
定位係一首讚頌歌,而唔係國歌

其實,你睇返美國國歌
佢好多段嘅歌詞都有講戰爭
大多數嘅國歌,都係用嚟記載開國歷史

香港人會搞錯,係因為英國國歌唔係咁
英國國歌係讚頌君主,愛護皇室
所以英國國歌係讚頌歌嚟

但人哋英國皇室地位一早已非法堅固
國歌唔需要加入任何開國元素
再者,開國嘅亦唔係當今嘅溫莎家族
你自己都知,唱國歌嘅意思
咁點解你又要話人哋唱榮光
你有權唱你嘅歌,甚至你自己作一首出嚟唱都得
又黎只要有人批評首歌就出現個種人

1. 屈毛
2. 別有用心
3. 審查你個人音樂背景同資格
4. 你唔作返首出黎你唔可以評論
我就好簡單,多啲人識呢首歌,唔好等人唔記得呢首歌就夠。所以靠大家繼續推同唱下
我冇叫你唔好評論
我只係叫你唔好用陰謀論
去搞支持榮光嘅人
我要講嘅就係咁多
唔該你學識尊重,係你用陰謀論在先
我先至會同你理論
再者,冇人屈你毛,至少我冇
願榮光歸香港似馬賽曲,歌詞同曲調會熱血d

呢首似god save the Queen比較莊嚴

咁問題係,香港依家時代革命緊啊嗎,每日都有人受難被捕,大家緊係對前者比較有共鳴啦。如果香港冇中國包袱,1997年就和平建國既,咁香港人咪會對呢首有共嗚囉。
同意,香港之歌入面描述嘅香港
已經唔再存在,只能夠係一種對舊香港嘅懷念
但係獨立左唔係想變返以前既香港咩
時光冇得倒流架
唔係變返以前,係重建一個更好嘅香港
呢個亦係我之前講過
香港之歌係類似America the Beautiful一樣
定位係一首讚頌歌,而唔係國歌

其實,你睇返美國國歌
佢好多段嘅歌詞都有講戰爭
大多數嘅國歌,都係用嚟記載開國歷史

香港人會搞錯,係因為英國國歌唔係咁
英國國歌係讚頌君主,愛護皇室
所以英國國歌係讚頌歌嚟

但人哋英國皇室地位一早已經非常堅固
國歌唔需要加入任何開國元素
再者,開國嘅亦唔係當今嘅溫莎家族
好難完全變返舊香港
正如個碼頭同喜帖街都已經比人拆左
事實黎
而且工廠真係早就搬走哂
就算港資嘅支那工廠都唔大機會搬返黎
比較大機會搬左去其他地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞