普教中!!!救下香港嘅下一代!!!!

774 回覆
748 Like 3 Dislike
P牌照推捍衛意識形態身分認同

816攬炒巴團隊
818維園

十項推文 試著說
勿忘612、721、805、811
六烈士 一眼 七百義士前途 一下裝

811警暴連環
⒈蓄意謀殺女救護 布袋鉛彈爆眼球 永久失明 面骨碎裂
⒉疑插贜竹枝 造偽證 誣陷被捕者、被捕者警處放出後 腦出血
⒊地鐡站內 水平發射催淚彈CS神經毒氣、
⒋警喬裝示威者 發動衝擊
⒌普通話軍人 多處滲透武統
一米內行刑 掃射胡椒彈槍、險釀電梯人踩人
縱容黑幫橫行 毆打記者路人、皮肉剝離血肉模糊
⒏濫暴痛毆 重創被捕者 打掉門牙、
今證實周日被捕人士移送羅湖文錦渡後,各有骨折、斷手、斷背、頸椎移位傷勢
⒐屋村老人民居範圍 發射催淚彈CS神經毒氣
10. 殘害救護員救護舉旗警告 尖沙咀阻礙救援 違反國際人道法 屬嚴重刑事罪行
我覺得普通話卷可以繼續有卷三四

本地生淨係考一二 workload細啲 變相優待 又有認受性
無論個啲人係咩人
係大陸人定香港人 只要佢呢兩方面差
佢都應該去學好走進步
而唔係因為佢學唔到所以唔洗去學
呢啲就係我話你嘅本末倒置
有乜理由個樣你本身廢就唔洗你學
唔好忘記香港中學學程都仲係列入強制性教育入面
咁姐係本來呢樣野就應該係各位學生係經歷九年強制性免費教育最基本要學到嘅野
學唔識所以咪要去學識 呢個先係教育本身嘅意義
如果學唔識所以唔洗佢地學
按照你呢個邏輯中英數通都要改啦
睇唔到人地幾時有話學唔識就唔去學 佢只係講緊呢兩份卷考得好定差同大陸人定香港人無關係
咁我又覺得 唔關卷3既問題
大家要睇得仔細啲
佢講既係聆聽部份
而卷三 唔單單係聆聽
綜合係有必要存在
而政府都無講要刪除
討論是否修訂或取消卷三 and/or 卷四 佢本身就容許左彈性 我唔想係到講實際問題 我只想指出今次真係各有理據 非一面倒 非不值得討論
Push
嗱 首先你啲個觀點呢
我就覺得有啲偏激既
如果唔識就一定要學
做咩唔叫所有人去學下法文 德文
你而家啲個諗法
就係一直大家都覺得謊膠既諗法
要所以動物都要識遊水、識爬樹一樣
啱 我係覺得需要討論
我只不過唔明
點解係都要講到
取消就一定係優待大陸人既啲啲諗法
佢啲個帶有少少偏激既發言
我諗都同佢自身既故事有關
可能係啲由細細個 比人逼到大
而家唔忿氣 所以一定要人考試咁
想大家集中翻五大訴求 由宜家開始不推文
再推前線老師講法
唔該分析時,用翻學理!
「但而家個現實就係有得用普通話考
所以你所謂既cut卷最大得益者
根本就唔會係啲大陸學生
而係啲兩個能力差既人
啫係都包括好多好多既 香港中學生」

Cut撚左個考試仲有乜撚野誘因要去學啊

想幫拖前文後理唔撚睇搞唔撚掂喎
然後係無理說服嘅情況下仲抺黑人地
可能你老母細細生漏左個腦比你地
連基本批判思考嘅能力都無啦
On9仔
乜撚野叫九年免費強制性教育啊!!!
姐係制訂課程個陣覺得你有需要去學識以便同社會接軌
你講嘅法文德文佢完成左強制性有左英文基礎
咁咪佢要讀或者唔讀佢可以自己揀
但有啲野佢應該要學識
例如用中文聆聽同中文說話
咁先可以同香港社會接軌同香港人進行基本交流溝通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞