普教中!!!救下香港嘅下一代!!!!

774 回覆
748 Like 3 Dislike
你攞國際試同香港文憑試比?
香港文憑試係香港教育局建立
攞最出名ielts黎講人地係由澳洲教育國際開發署(IDP)和劍橋大學考試委員會和英國文化協會共同建立
世界各地嘅人都會去考ielts係因為佢本來係一個國際試
香港文憑試係有國際學術認可但建立目的係比香港心考唔係世界各地嘅人去考
大把人會去考ielts因為呢個成績受世界各地唔同嘅院校認同 你可以去apply base on ielts
但你攞住DSE成績係唔會有同ielts相等嘅應承性
因為一個係for 香港人考嘅試
一個係for國際考嘅試
兩者本質唔同根本比都無得比

爭取緊咁姐係本來就唔係同一份卷 個重點就係當你要改變我地嘅教育制度但最後既得利益者唔係我地自己學生咁咪有衝突 咁咪唔應該改囉

如果係以香港人嘅需要作為優先考慮,不如你答我有咩理由同咩需要改?需要取消卷三四?
721 818
我係睇完01先睇小樺 我覺得debatable 唔需要成為訴求之一
睇小樺文章

Btw DSE中文試無國際認受性?
一定無ielts認受性高
同埋你搞國際認受性同個考試係建立咩人考
兩樣野唔同
香港文憑試係有國際學術認可
但本身建立嘅原意係比香港人考 你同意嗎?
同意

但一個中文試要有國際認可要同時有普通話同粵語兩卷作答

以香港中文水平出發既話 可睇小樺論點 我認為不無道理

利申:非支持取消卷三四 只想指出兩邊都有實質理據 個人覺得只睇理據的話 並非輕易下定論
push
Push
點解你覺得一定要有啲個考試
學校先會放時間落去訓練「粵語」思考、組織、表達既能力
本身啲一樣野 我地平時就一直做緊
如果你話因為啲個考試
會令啲普通話人 以粵語諗野
會唔會天真左啲

加上學校本身就有唔同既特別培訓去比一啲有興趣既同學
如果無興趣 但又逼住學
只不過係 增添左學生既壓力

另外 點解你覺得當無左啲兩份卷
香港既學生就無優勢
你覺得香港既學生比唔上人地咩
即使而家個情況係比大陸既人劣勢
但我唔覺得香港既學習能力比大陸低
我更願意相信 如果得番啲兩份卷
香港既學生 能夠比大陸學生做得更好
我同意你講 香港本身就唔應該有普通話考啲樣野

但而家個現實就係有得用普通話考
所以你所謂既cut卷最大得益者
根本就唔會係啲大陸學生
而係啲兩個能力差既人
啫係都包括好多好多既 香港中學生

你地啲例子都九唔撚搭八
而家啲個cut卷既目的
我見到既係減輕中學生既壓力
同時又唔會對佢地既學習有太大影響既一個方法

你個例子講緊既情況係唔合理
但同你講緊既野都唔吻合
因為啲件事個得益者唔單單係大陸人
已經email 左政府個諮詢 email 反對
範本,請sd e mail 去taskforce_cur@edb.gov.hk

「讀寫聽說」要精通 語文能力繫前程

致學校課程檢討專責小組成員

本人為來屆香港文憑試考生,驚悉 貴組於6月28日發表檢討中小學課程諮詢文件,將中學課程提出多項改革,建議中文科減少卷數,刪去聆聽及/或說話卷,冀能減輕學生課業負擔,騰出更多時間學習其他知識。然而「讀寫聽說」為學習語言的基礎技巧,語文能力優劣將對前途有莫大影響,下文將先闡述保留聆聽及說話卷原因:

聆聽及綜合卷一併考核學生的聆聽、寫作能力及歸納分析技巧,還得學習種種實用文格式體裁,是四卷中最實用的一卷,對提升語文能力和投身社會作用最大。聆聽卷的錄音內容大多是圍繞中華文化、社會時事、校園生活、家庭倫理等議題,用詞優美,加上典故、熟語,是學中文的上佳教材。至於綜合寫作部分,更加能鍛練學生的邏輯思維和文筆,為日後投身社會早作磨練,畢竟寫作實用文章的機會極多,例如公/私人書函、自/推薦信、投訴信、建議書、演講辭或專題文章等⋯⋯理應提早學習,紮穩根基。

至於說話卷更是與學生的前程密不可分,絕不可刪除。語言是人與人之間溝通的橋樑,流暢的中文表達能力,有助拓展人際關係。待人接物以外,職場上更要注意言談得體,應對迅捷,否則求職或工作時,與人交接,難以予人良好印象,甚至遭拒諸門外。至於,按諮詢文件建議把說話卷歸入校本評核,由校內老師直接評分考核,也是不可取的辦法。如果學生只與校內師生練習小組討論,失去與其他考生比教的機會,猶如閉門造車,難有寸進。加上由熟悉的老師評分,略嫌主觀,各校又準則不一,實在未夠公平。

課程更改應設合現實需要,不能一味刪減,此乃「治標不治本」的方法,要減退學生在語文上學習壓力,可與教師商榷減少功課量。又或減省語文科校本評核單元,讓師生略卸去工作重擔。至於膽怯內向,不敢發言的同學,只要老師多加鼓勵及訓練,即或不至口若懸河,但應付考試和日常生活,已是綽綽有餘。

綜合以上所論,冀 貴組於此項教育改革方向予以重新考慮。

祝 工作順利!

一名中學生
Pish
屌你地 點解成日都覺得香港既學生就一定可以係啲兩份卷都有優勢

不過我同意你講 政府係應該比佢地融入文化
而唔應該比佢地用普通話考
但事實係有

如果你比我簡
1. cut普通話考
2. cut哂兩份卷
我一定簡1

但個問題係 即使佢cut哂啲兩份卷
對香港既學生 其實都有好處架
dse比佢地既壓力 一年比一年大
而家cut左兩份 佢地需要學既「考試技巧」 會大大減少
減輕左佢地既壓力
同時又唔會對佢地學到既野有減少

聆聽本身就無咩好學 日日都聽
說話都仲可以叫左
學到點樣做一個好既發言
但有啲人就係唔擅於表達
或者性格上有部分既不同
令到佢係啲一份卷到差左
反而係有大大既壓力

所以我覺得 說話卷
應該好似英文既SBA咁
由校內錄影 佔一個分數無咁重既位置
唔需要額外、刻意去加重學生既負擔
推!!!
個個淨係識得818
你知唔知自己講緊乜尻架

你都知道上中文堂講粵語啦
咁做咩要靠卷三 四去學呀
同埋佢係cut聆聽 同 說話
啲兩個本身就有普通話考
有乜撚野優勢呀 成撚日話優勢優勢
push
普通話卷考慮到國際認受性
咁就睇香港政府會以咩為重要啲
到底係認受性重要啲
定還是優待本地學生重要啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞