歡迎想砌模型o既巴絲入黎(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
無論細個阿媽定係宜家女友都好支持我砌模型,玩極都係屋企入面,唔使擔心。
買神剪一定要把粗用既,神剪唔可以直剪粗野。用呢個方法基本上唔使磨水口。 磨得既就買枝消光,因為磨得都會變小小色。砂紙400,800, 1200 都ok, 鍾意可以再買多d, 懶就唔用800 都得。 田官既話5金鋪買枝白電油都得,但呢排買有d煩
係呢間,價錢算係咁

btw,有無人砌過 rg 馬沙渣古 / 量產型渣古?好唔好砌?
我唔介意擺係啲角落頭,但我真係好鐘意砌,而家無錢砌唔到,而家有經濟能力就好想砌

啲食個飯都無左啦
唔明,即係點?

其實係咪同 HG 差唔多
骨架我唔上色,未去到咁 pro,你地通常上咩色?

我眼見都要噴一層野係底,等一日先得
RG NU 最平咩價錢?
冇玩模型好多年
細個玩只係得 HG=1/144 MG=1/100 PG=1/60
想問下而家嘅出嘅RG係味除咗1/144外 其他野已經係好似MG 咁
同埋我想買部巴巴托斯 我想佢得1/144同1/100 又冇寫mg 同hg
我係咪應該等佢出RG 先買
Mg遲幾個月出,rg,收返埋把鉗落時間囊先
288 算唔算平?
有無同好鍾意 1/144 > MG
其實巴巴托斯1/144 都唔差
咁而家嘅RG 係咪精細 同 分色好過mg
即係巴巴托斯RG 有排都唔會出?
我唔係好明 1/100同 1/144個定位同mg hg 有咩分別
仔細度同擺度唔到
Mg遲幾個月出,rg,收返埋把鉗落時間囊先
其實巴巴托斯1/144 都唔差
我唔係好明 1/100同 1/144個定位同mg hg 有咩分別
仔細度同擺度唔同
Hg同mg係精細級別,唔關比例事。雖然近幾年啲hg表現靚過唔少早期mg
Mg嘅高達大致固定1/100,但mg唔係得高達,eg:機動警察 1/48、聖戰士1/35。
本體大致keep係17~18cm咁試下。
Hg就高達都冇固定比例,gp03d都有分1/144同1/550版。

1/144同1/100呢啲純粹比例,冇hg同mg logo嘅,一般俾同比例hg &mg 冇咁靚
咁RG 嘅精細級別 同 mg 比 個水平係邊?
今日專登落去福
點知無rg gp01fb nu 都無
買左少少顏色就走
住坪輋
要逐隻秤。
例如:
Rg wing zero 、x1 >>mg
Mg sazabi Nu > rg
Rg叉骨值唔值得入手?
好睇 MG 出既年份, 太早果d 唔夠 rg 好睇
GSI隻馬沙色ug11,唔開都唔覺,一開先發現隻色好怪,同埋好混濁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞