歡迎想砌模型o既巴絲入黎(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
即係要慢慢用輕力刻/加深佢
就算唔夠深既 就用夠100次輕力既方法去刻?
係, 你一心急壓落去把刀就自動同你開條新路行
基本上拉三四次就ok,唔洗100吓既
唔該哂巴打
問多少少 見你有講針同刀
係用針定用刀刻 定睇情況用唔同工具
睇片見過用刀 但自己試就係做唔到人地咁 自己輕力都開叉
視乎條線
如果淺/幼既,針
再過份既可能要落膠紙當佢係新線咁刻
不過任何線一開始用針係冇死既
好似大家都唔太推匠心社泵,但係房冇位嘅我都有小小想入黎去後樓梯噴
普通色ok
用黎噴銀角就不了
想問下係咪一定要滲完線先好組件
可唔可以上完色組好上一層光油到滲線?

紅圈角位係水口位,唔小心磨深左
用74040刻唔刻到?定係要另外買刻線刀

同埋想問,我隻手多汗砌到咁上下隻野好油好污穢,應該點清潔佢再噴消光

消光噴罐有冇邊隻推薦
求教
http://hkmodelmaker.blogspot.com/2013/03/faq-by.html
Q6. 砌模型嘅流程係點?

買咗盒模型番黎
--->跟說明書對下啲件齊唔齊(99%都齊嘅)
--->刨下份說明書要點齊,唔一定跟足佢嘅步驟,但要有個idea係點砌
--->開始剪件
--->如果考慮上色的話最好先假組一次,以便檢查有冇地方需要執執佢(例如夾口等)
--->修補及打磨
--->噴灰
--->分件上色/組合(有時可能要先組合後上色或者掉番轉,視乎實際情況)
--->滲線/畫線
--->黐上貼紙/水貼/刮貼(如有)
--->噴上合適光澤嘅透明油作保護
--->完成

見人滲左線先剪落黎砌都可以
即係可以砌完上埋色上一層光油再滲線?

係唔係原則上法朗油唔直接接觸到件件就無事
即係可以砌完上埋色上一層光油再滲線?

係唔係原則上法朗油唔直接接觸到件件就無事

以我所合可以
上色>組合>滲線>光油
組合>上色>滲線>光油
滲線>組合>光油
洗光油係咪用酒精?
thx
我見啲人話可以噴層光油再滲
發覺隻rg rx78 2一定要落膠水,唔係d甲係咁甩
Nu賣曬
聽日發完夢去
咁快跌到238
有野想請教
如果隻模型白化左, 可以點解決?
係咪用thinner 噴一層薄?
PS: 白化原因 應該係噴左消化造成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞