歡迎想砌模型o既巴絲入黎(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
咁我又唔介意既, 知呢個世代既人大多都係砌HG MG居多, 搵到個SD同好已經好好
諗起以前8,90年代SDBB本來就係笨大為左試技術而製造出黎既產物, 多色成型, 膠件以外素材, 多色電鍍, 對接式組合等等, 全部都係搵SD做白老鼠
巴打好勁
gundam marker 個啲滲線筆係咪無呢個問題
想問下邊到有mr hobby compressor買
見有隻ps351 好細部又唔嘈
有冇ching用過
呢度有冇巴打係會有打算接代工
呢隻野都比左3000蚊
話就話呢個價連埋msbiild隻改件,但手工真係幾粗造下,岩岩又發現sad位
與其比人呃不如係度搵d高手既巴打代工

金色胸口位唔知係崩左定甩色
小弟買完都無心情擺pose就咁罰企
應該唔係我搞到甩色
金色件係無磨定上色上到咁粗身
一次過覆
滲線主要分開兩種, marker類畫線筆慢慢畫, 同琺瑯油滲線
1. 前者marker冇咩特別, 如果要上保護劑的話, 要先搞清楚你支marker係水性定油性, 噴保護時最好同marker相反屬性同埋先等marker乾透, 如果唔係劑量一大就好易化曬出黎
2. 琺瑯油好多人話出現爆膠問題既主因其實係因為琺瑯油屬於易揮發性質, 但有時滲線會入左去不顯眼位谷左係不通風位置, 當琺瑯油要揮發時就會入浸膠件形成脆化
解決方法就係先薄上1-2層光油, 等乾透後再滲, 咁就可以阻檔琺瑯油直接接觸膠件, 最後先上你中意既光油/半光/消光
隻pb限定age2好型
幾時出age fx mg呀

佢係呢隻改件 唔識分係咪 應該係倒模既膠?
但條友唔落primer洗件都洗成一星期
我都有砌開SD, 但上色好慢🤦🏻‍♂️
想問下巴打知唔知邊到有百壞貨?
同埋大約幾錢?
我以前d BB戰士都會做下夾口 玩下可動
而家轉左玩WH之後
運手油BB戰士都唔識
動漫節買左三盒新三國傳 開左隻馬超 本身想補偷膠改下可動
但突然冇左動力
结果繼續油番WH
想請教下如果上左色再滲線
咁滲左出界果d油再用白電油抹走咪會抹走埋底層d油?有無方法避免?
小弟係GM控,唔知邊到有多d hg 版 gm? 感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞