歡迎想砌模型o既巴絲入黎(3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
大把模型/玩具人唔care 政治啦或暗藍啦

唔知你地有無睇新時代模型村個FB,前排先搞到鬼咁大件事

btw 818
1/100砌左我成個星期
都未砌完 重有2盒係到
好撚痛苦 下次都係砌返1/144算
Av 金色都好多隻
可以試吓用下面嗰堆AV,要買99%火酒開同洗,但效果好過吱嗰隻少少(好似係)

好耐無砌過 1/100,而家新出嘅 mg 係點
打磨位 水口位都比較多
重點太多件 打磨時間好長
重要噴色 搞到要砌好耐
講起水口位,點樣磨先好?我自己有齊晒啲工具,但怕磨花其他地方
新手上路想砌RG Gundam, 對上一次係小學雞砌144 & BB
想問下依家邊間鋪有RG Nu GundamRG Nu Gundam賣?
應該會買部RG 多魯基斯 EW試砌先
我只係做基本野:打磨水口, 上墨線, 唔貼貼紙, (RG係咪唔需要做無逢處理?)

基本工具係咪買:
粗用cut鉗
薄刃金剪(有依把野係咪唔洗買筆刀?有冇邊隻牌子推薦?)
唔知幾多號砂紙
田宮墨線液黑&深灰色(白色件好似用深灰色會靚D?)
田宮X-20

支撐架係咪要另外買?
自己溝咗三隻色for sazabi深中淺,但係見無限維度個兩隻紅睇落又幾靚
唔知買唔買好
馬鞍山 nu 賣緊 288,仲送埋 action base

筆刀我用 tamiya,so far 覺得ok,我都係新手嚟,成日𠝹親
新手買把
神之手剪鉗
一刀流貼邊剪
從此無煩惱
重拾砌模型樂趣

買多支
巴打我又係住馬鞍山, 係咪海柏個間?
新手買把
神之手剪鉗
一刀流貼邊剪
從此無煩惱
重拾砌模型樂趣

買多支

搵下價, 神之手成5舊水1把
貓店 模倉成日<300
格吓價

睇落好似幾貴
但係對於我dd 素組派
平時唔太得閒砌模型

一take過 唔駛磨唔駛筆刀慢慢修

真係值得投資嘅工具
因為見佢個隻紅好似係red madder/純紅,我驚支那嘢又係換包裝昆錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞