泰國準備派c-130撤僑

582 回覆
849 Like 16 Dislike
其實我續左 我擔心我老豆老母咋....
佢地有兩本藍色 同過期BNO
03:50 問公司鬼佬?
仲未訓?
佢個痴線佬 4點半起身踏單車
利比亞由2014內戰至今
估唔到本身係國際城市嘅香港,用兩個月就演變成危險程度會同利比亞一樣
令到泰國撤僑
2014年初,利比亞由2012年選出的大國民議會(GNC)實際執政。不久,意識形態為伊斯蘭主義的政黨公正與建設黨便勝過佔大多數的中間派和自由派,控制了大國民議會,在2013年6月選出努里·阿布·賽赫民為大國民議會主席。[33][34]塞赫民被指控濫權壓制言論與調查。[35]而國民議會在2013年12月投票實行伊斯蘭教法。[36]並拒絕在任期結束的2014年1月解散,單方面擴大自己的權力,將任期延長18個月直到2014年年底。[37]在2014年2月一場失敗的政變當中,前卡達菲政權的退休將領哈利法·貝加斯姆·哈夫塔爾將軍要求國民議會立即解散,並組建看守政府和總統委員會來監督新的選舉。國民議會拒絕了他的要求。

兩個月後衝突爆發,效忠哈夫塔爾的部隊於2014年5月16日對班加西的伊斯蘭武裝發動了代號為「尊嚴」(英語:Operation Dignity,阿拉伯語:عملية الكرامة‎)的大規模空中與地面攻勢。[38]兩天後哈夫塔爾的部隊試圖在的黎波里解散利比亞國民議會。這次衝突阻止了國民議會抵制2014年6月25日的新選舉的想法,這次選舉決定由利比亞國民代表大會取代國民議會,而伊斯蘭主義者在這些選舉中慘敗。伊斯蘭主義者認為選舉投票率(18%)過低,拒絕承認選舉結果。[39][40][41]

衝突在7月13日升級。的黎波里的伊斯蘭主義者和米蘇拉塔人為主的武裝組織發動利比亞黎明(英語:National Salvation Government)行動以控制的黎波里國際機場,經過41天與津坦旅(英語:Zintan Brigades)的戰鬥,在8月23日攻陷了機場。[42]

泰國係2014年7月31日撤僑 係佔領機場期間
係咪覺得香港人會佔領機場
我都係
叫佢續仲話續黎把撚
機場島咁大大把人可以上機
公民權唔會因為你無續證而失去
連登仔真焦土成功了
無咁簡單

台灣 美國 出聲
泰國有實事
咁點 總之你有證明你係有BNO身分就得架啦
但係夜晚晚會通知得哂所有泰國人?
同埋應該有個時間比佢地走
但佢哋見慣大蛇痾尿都準備定要撤僑
即係研判過香港局勢已經係懸崖邊
其實有冇快證.....
整到送佢地走 我留底抗仗
一樣 我反而想佢地走 我留底...
九十九年成大錯,稱王只合在秦洲
緊急護照
大佬呀 呢個世界有電話架
如果真係撒領事館會通知當地國民幾點集合架
我死都唔會走

國歌教我地
起來!
不願做奴隸的人們!
把我們的血肉,築成我們新的長城!
中華民族到了最危險的時候,
每個人被迫著發出最後的吼聲。
起來!
起來!
起來!
我們萬眾一心,冒著敵人的炮火前進!
冒著敵人的炮火前進!
前進!
前進!進!

係國歌教
4點鐘打比佢地集合?
有D無聽咪仆街

打唔打得哂阿
應該未真係確實既
但可能收到風叫佢地準備 詳情等佢答我先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞