[捉鬼大師]鬼 從來係無需要捉

709 回覆
1181 Like 17 Dislike
P
佢個頭爆晒光 有義務急救幫佢叫白車 大概0000~0100
不過個幾條友既行為係過火
Push
Detect非捉
話我左膠都好
個公安關心完佢身體攝記影夠就應該要放
眼見寧舍有班勇武堅持要繼續關心佢身體

群眾智慧呢?
要判斷係咪夠料 係咪夠新聞價值 係咪關心夠 條友有無犯法
而唔係圍到2047

再衰啲講阻礙救護 打記者 就一定係鬼
如果係tvb 就自行判斷 on field 個啲有時都唔差
要做到心中無鬼既境界
情緒主導嘅人你會覺得佢地有智慧?
Push
PISH
大腦是好東西

如果示威者係黑警咁情緒帶動 咁我地同個班垃圾有咩分別
事實上就係有呢啲人存在
只係咁啱立場係黃啫
逆向思維,部份鬼行為可以順水推舟,鬼就是考驗前綫既互信同默契有幾大,十卜
推 有道理
一單機場 比人爆眼條女即刻無人講?

安全眼罩防衝擊本身就係用鋼珠去測試 唔係用布袋彈跟本冇可能射穿
https://lih.kg/dDdvCS

要做嘅事唔係捉鬼
係要制止佢啲無謂 / 離譜行為
例如:
.周街打人 / 撩人隻抽
.周圍玩火 (roadblock 唔計,狗屋狗車、建制地方、正苦部門唔計、其他 最好就唔好玩火)
.傷及無辜 (記者 / FA,呢兩類最易捉錯,亦都容易造成自己人猜忌,保護自己就已經係最好。就算佢係假記者,你覺得佢狂影人大頭,就成班跟實佢,逼佢走/入返差佬堆)
其他諗到再補充
yes

好像琴日

機場 大家一早同意左和平 非衝擊
咁係呢原則下 根本無需要特別捉鬼

根本鬼佢可以派個唔停

就算佢係解放軍軍佬,黑警 佢唔做野
你都唔駛特登捉鳩佢

平時果種前線要捉鬼
我都覺得有需要
但琴日係度捉人 都唔知搞咩
鬼, 係唔駛捉, 係等佢自爆, 自廢武功.

如何用共知的目標同行動守則嚟反滲透
https://lihkg.com/thread/1469214/page/1

每次活動, 會唔會一早講好個目標同戰術?

例如人少就和理飛, 搞宣傳, 唔好主動塞, 人多就自然塞, 乜都唔駛做

好多時D人出到嚟, 一盤散沙各有各碌手機, 都唔知想點咁, 一俾人亂帶風向, 就不戰自亂, 自己撚自己.

用共知的行動守則嚟反滲透
rules of engagement =/= 軍規, 你當佢係行動守則, 每次活動的行動守則都可以有修改以適合目標同戰術, 例如唔好阻記者/消防/救護, 市民影相要有禮貌咁講多謝支持, 面對防線時, 幾時先做乜, 幾時先升級, 幾時散水, 搵到鬼要點做? 起底? 包圍? 孤立? 定趕佢走?

違返共知的目標, 戰術同行動守則, 如無事無幹自己碌去前線玩火擲嘢主動挑釁, 周圍影人大頭, 講好唔去北角, 佢就係咁話要去, 咁好幾時要散, 佢就係咁話要留等你地陪佢送頭, 即係話俾大家知佢係鬼.

咁D鬼都知你地行動守則, 為咗唔穿煲盡量不去做出破壞行動守則的行動, 就算佢搞事想帶風向都會冇人理, 變相會限制咗被鬼滲透的破壞力.

自己組織同保密做好D, 就唔駛成日驚鬼, 要捉鬼玩分化咁晒力氣, 可以專注做要做的事.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞