[捉鬼大師]鬼 從來係無需要捉

709 回覆
1181 Like 17 Dislike
pish
所以我係文到都寫左
唔好試圖用佢身上有既野作為唯一既指標
對唔住手快負皮左
終於有人明了
用撚左五年去參透啦 退居五六線出下POST 打飛機
推推

借位講幾句野

我求下各位巴打絲打
行動前,用腦諗下,要自主思考呀
留又好,唔留又好請交給在場人士去決定
同埋連登被滲透之下
各種謠言滿天飛,更加要冷靜思考
要多方面去驗證嗰篇文是否真實
再去諗下佢發呢個信息個目的係乜嘢
諗下佢背後有沒隱藏的意思(例如分化、恐慌、煽動、造謠等等)

和理非會驚好多野係正常
(唔驚又有行動力做左勇武)
但係但係呢到我有幾句野想講

直面面對「恐怖」,知道它的「傷害」
理解會造成的「後果」,站起來、面對它
這才是「勇氣」,這才是「抗爭」

唔知大家有沒有看過周星馳的電影「少林足球」
當然還有其他優秀的電影,如「讓子彈飛一會」「V怪客」等等

「少林足球」里的大反派說了這麼幾句

強雄:「我是打人,怎麼樣? 我要把你全隊的人打得像你一樣殘廢、殘廢、殘廢... 跟我鬥?」
強雄:「還有球證、旁證加上主辦、協辦所有的單位,全部都是我的人,怎麼和我鬥?」

係呀點鬥呀,只剩下咩可以去鬥呀
所以用你的力量與聲音,用你的方法去「抗爭」
力量聲音沒分大細,沒分方法嫁
(細音說,方法有分成本與效益)
加油呀,香港人

最後再講返幾句名言
曼德拉語錄:
如果天空是黑暗的,那就摸黑生存;
如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;
如果自覺無力發光,那就蜷伏於牆角。
但是,不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;
也不要為自己的苟且而得意;
不要嘲諷那些比自己更勇敢的人。
我們可以卑微如塵土,但不可扭曲如蛆蟲。
——曼德拉《漫漫人生路》
見到勇武就嗌呀sir加油madam加油 洗乜捉
同意 你捉鬼捉得幾多 仲要內耗 又傷士氣
例不如降低底線 引內鬼潛面

比真係想捉鬼既人
1. 有高度合理懷疑
2. 善意提醒,提醒佢再唔走後面啲人可能會做犯法既行為。
3. 作勢除佢面罩,個班人有唔少係速龍(sdu) 所以佢地驚個樣曝光

3.義士都驚曝光,唔可以有效識辨
幫手推下
係程度既分別 作勢同扯甩係兩件事
你記住速龍個MASK仲緊要過自己條命
呢個就係點解要企得散 分小隊既原因
其實真係唔好搞啦 兩個月都有鬼都無咩事
你如果無100%把握分勇武前線定狗黎 咁唔好做
無可能全部都係popo扮 邊有咁多人手扮鬼
更大機會你係搞鳩到真正既前線
認同 所以問題係要救人 而唔係係前線互相猜疑 擾亂軍心
所以一切係建基於高度合理懷疑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞