【戰略】撳美金現金係最低成本嘅革命手段,成功嘅話無需攬炒,得中共自炒。

658 回覆
637 Like 6 Dislike
置頂
`` 不過,我資金唔多 ,要親戚朋友轉美金先得’
all in老美,攬炒又低成本
push
想幫撳好耐...但係又唔可以換晒美金...因為留係香港都係要用港紙
港人最大的資產, 唔係銀行存款, 係樓同股票, 撳現金効果有限.

強国唔怕你撳錢, 最怕你班友狂沽樓沽股票, 再轉美元走資.

咁樣中共park係香港的樓同国企股票價格會插水, 帳面損失慘重之余, 借貸的抵押品大跌價會被call loan甚至債務違約.

港元轉美元走資, 基礎貨幣減少再經過加乘效應下會倍數咁縮減M3, 導致香港銀根短缺, 強国無法再在香港銀行體系借平息港元充當外滙, 之前借落巨額美元港元債的內銀內房內險將會面對資金鏈斷裂, 想當然股價又會再插水.

而且強国用借嚟的港元充當人仔外儲的把戲也會玩完, 所謂3萬億外儲的大話會穿煲, 於是人仔會挑戰8.2的滙改起步點.

所以爱国爱港的你, 係領導仲未走晒之前, 千萬不要沽空香港呀!
push
老實講,大戶走資嘅情況不斷,與其話我地帶風向,不如話我地只係將大戶(中國、香港)靜靜雞走資嘅舉動普及民間。
所以我地唔係孤軍作戰,我地散戶只不過係喺崩崩中嘅經濟體上補刀
香港人抗爭十件事
https://lih.kg/1439866
共勉之
儲蓄用美金,留少少消費
呢個要推高啲
藍絲話唔好暴力咪就係呢種手段囉
非暴力、合法、抗爭、對準政權,全中
有冇人想司法覆核 MPF
有午餐肉有女屌o既時代已過去.
10蚊美金有女屌o既時代快來臨
上策-----> 離岸戶口,或同類離岸外幣投資產品
中策-----> 屋企床下底餅罐
下下下策----------->綜合戶口美金定期
大家唔好再著眼果些少匯率.
行動係保平安,唔係投資食息

ibhk全美金得唔得
過幾關
1)以香港銀行結餘仲有近600億港紙計,要抽乾先影響息率
600億即等於76.4億美金,以最樂觀200萬黃C計,每人要噤$3820美金先有少許息率影響效果,聯匯仍穩如泰山

2)以香港外儲4456億美金計,以最樂觀200萬黃C計,每人要抽22.28萬美金先抽得乾塘,還沒計阿爺救架(佢可狂印人民幣解決護港),香港政府可發債吸水。

我想指出聯匯是用了一代香港人30年幾年心血建成的石牆,用黎抵擋對沖基金投機港幣。
所以單靠自身噤錢力量,無法有實際效果
必須配合香港政府出現連年嚴重財赤,政府信用評級跌到垃圾級,大量國際對沖基金攻擊,聯匯才會有危機。

所以現時唯一可行是美國改變香港獨立關稅區,取消供應美金給香港,無美金供應, 印港幣都無用,才夠力製造危機,但這是焦土政策。

有錯指正,理性討論
得果十幾萬 不過都㩒左出黎先算 廢事遲d渣都無
相反,攞咗就可以掃平貨,大洗牌
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞