【戰略】撳美金現金係最低成本嘅革命手段,成功嘅話無需攬炒,得中共自炒。

658 回覆
637 Like 6 Dislike
香港對中共嘅重要性在於走資,走資則需要美金。香港嘅美金係自由兌換,以貨幣政策控制聯繫匯率,所以需要貨幣儲備去支持。

背景知識(可能有誤)
銀行存款創造過程:銀行交出美元換取發鈔權,然後借出港紙,依d錢最終會以存款形式流返入去銀行體系,再借出。$1可以變$10,$10可變$100。

如果香港出現大量美金需求(提款/唱錢),銀行體系嘅儲備將會大縮,因而要收回借款,經濟活動消沉,尤如上古神話嘅大洪水,又或者焦土派所講嘅大洗牌一般,港紙玩完,揸美金(全球最強貨幣)嘅就係贏家,收割嗰d信賴中共所以持人仔、港幣嘅人嘅財產,實現財產乃至權力重新分配,此謂之革命。

條件:撳錢嘅人夠多,而佢地錢要夠多,咁先有影響力。依個係最難嘅一點,因為就算係同路人都可以唔知我地做乜。
事前準備:所以要提早文宣,針對同路人嘅、對家嘅都做,先聚人,再向政府通諜,用deadline+升級模式,一定要張揚,最好全世界都知香港人將要撳錢。引起金融界嘅大浪。

好處:
1對準政權,就係中共權貴嘅走資行為,打蛇打七寸,打人錫春袋,就係講依個做法。
2每個人無論有幾多積蓄都可以做
3撳錢絕對合法,唔使驚俾人拉
4對民意冇影響。如果港紙冧令好多生意人蝕本,咁都係政府把關不力,執意與民為敵。
5令盲目相信共產黨嘅人陷入貧窮,到時佢地一係就棄暗投明(沽港元),一係就返大陸做四等中國人。
6如果有d騎牆派、雙面人有金融知識,佢地仲撳得快手過我地。客觀效果就係佢地都幫埋我地。
7就算係同路人都會對手段有分歧,但依個方式根本唔驚民意逆轉,反而係因為有民意先推得冧,所以大家必定可以踴躍參加。

挑戰1:香港人未必清楚攞美金唔揸港紙嘅原因,亦唔信咁可以做到d乜
所以要同人解釋港紙empower咗港共,而共產黨最想出國走資,所以想要美金。
所以文宣方面,必須宣傳香港美金已不足,一推就冧。嗰d咩14億美元外債可以攞嚟講。香港最耐10月尾失去美國商務優惠嗰d又得。

挑戰2:保安問題
美金攞出嚟,一係放保險箱,一係放屋企,而放屋企令人好唔放心。其實存款仲牙煙,因為我地推冧緊港元、香港銀行體系,就預咗銀行存款只係數字,攞唔到。真係擔心嘅,你可以買個夾萬去裝錢。

實行:建議聚夠人就可以做。點樣確保聚夠人?依個有待大家去解答。
各大銀行因爲缺美金,已設下每日攞美金限制(一日幾千美金),各位如果要攞,請分幾間銀行、分幾日去搞,一日唔會做得哂,錢多可能要幾日甚至一星期。如果佢話冇哂美金,詐型依d係基本,質疑佢地有冇能力兌換美元。

問:將d錢轉去美元戶口得唔得?
答:當銀行缺美金,而你去提款,佢可以俾返港元你。

問:點解唔撳港幣?
香港銀行體系內債(港幣結算)穩健,而外債(美元結算)唔掂,所以先要攞美金。再者港紙銀行可以印,但美金就唔印得,要賺返嚟。

集思廣益,睇下有冇完善嘅地方。
緊急!關於港島東反送中反黑大遊行
https://lih.kg/1439067
Push
最緊要係說服到屋企人撳錢,佢地一個撳,好過我地三個啦
用港紙換美金然後提現
冇錯,恒生嘅上限好似係一日兩千美金
依d都要做,不過我冇工罷
Push
我唔太熟
想問個部驟係點?
打電話去分行話拎美金就得?
定要有外幣户口
係街邊換美金都上到大約7.9 仲要未必有100蚊紙
呢招真係有效㗎!㩒完錢影相post上Facebook
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞