【戰略】撳美金現金係最低成本嘅革命手段,成功嘅話無需攬炒,得中共自炒。

658 回覆
637 Like 6 Dislike
M1細左,銀行少左錢做生意借出,整體經濟活動收縮
一見到個post就諗住去匯豐,
仲喺度慢慢上網搵吓邊度有外幣提款機,
忽然間醒起右邊就係匯豐總行大廈
係計你提款嗰下嘅rate
Let's do it
1,2都要比較多錢先做到,但1有息收,2就有少少風險,3就適合少儲蓄嘅人
美金點都好過港幣,因為港幣嘅價值都建基於自由兌換+聯繫匯率。
咁又係,唔知銀行會唔會提供服務呢?
儲美金更穩健
所以美金存款都安全過港幣存款 (當然唔夠離岸戶口安全)
隱憂係銀行濟提, 又或者港幣匯率持續下跌
你提出嚟再轉之間已經又跌左
係,另外如果銀行冇錢,佢都會俾返港紙你,到時真係冇仇報
但冇人會想Keep 現金係屋企
呢個方法可行性太低
必須要有方法將呢D 錢存去一個安全地方先得
換個角度諗,如果d人認為銀行仲危險過屋企,佢地就會擺屋企。但保安的確係一大憂慮。
總之都係要市面無美金吧?
其實買美股/債得唔得?
無錯,唔一定反政府先兌美金,想保本都係理由嚟
Lm
我有兩個辦法,唔知邊個好
1.先聚人,最後通牒,再提美金
2.keep住做,影單據,再傳開,形成風氣/潮流。唔使同政府溝通,唔用政治目的綁架各位嘅經濟行為。
我原本係諗住1,不過2好似更吸引全部人(民意最大公約數)
我有兩個辦法,唔知邊個好
1.先聚人,最後通牒,再提美金
2.keep住做,影單據,再傳開,形成風氣/潮流。唔使同政府溝通,唔用政治目的綁架各位嘅經濟行為。
我原本係諗住1,不過2好似更吸引全部人(民意最大公約數)
說服左阿媽下星期係佢bochk戶口拎30萬出黎去換美金
巴打好嘢,星星之火,可以燎原。加多d燃料都唔緊要。
經濟問題,經濟解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞