【戰略】撳美金現金係最低成本嘅革命手段,成功嘅話無需攬炒,得中共自炒。

658 回覆
637 Like 6 Dislike
離開香港銀行體系之後d錢去邊,除咗擺屋企之外,仲可以走資。
#62 嗰位巴打整合嘅資料好似幾有用,可以睇睇
我尋晚同阿媽講解放軍入黎實行中國法律,用人仔取代港紙,港紙變廢紙,中國經濟又有機會爆,隨時無一大半身家
佢駁我話支那唔會咁唔理智,我話64前夠無人估會開槍,咪又發生左,佢就無出聲
今朝就突然叫我幫佢換美金
今次嘅行動冇大台,只有平台。
請各位唔使等任何指示,有咩要做儘管做,唔明有咩可以/唔可以做儘管問,我答到就答,但最終決定嘅人係你,享受成果嘅人係我地。
咁大鑊
要同親朋戚友講下喇
風險:被老笠
勿以善小而不為
一般就係,但高級戶口個限制越嚟越嚴,每日可以攞嘅錢愈嚟愈少
政府有明文法定嘅責任維持hkd穩定,用外匯儲備維持聯繫匯率係方法之一,而家咁多錢應該唔會脫鉤掛
邊度有得唱美金散紙?
touchwood有咩事真係要用美金生活嘅,得堆大鈔都係唔掂
外匯儲備少過存款,當中大部分係外國資金。如果我地聲勢浩大,引得出國際炒家就唔同講法。
因為留存款俾銀行就即係留美金俾銀行防守,政府打得贏場金融戰嘅機會就減少,結果可想而知。
加上外國資金冇喺香港投資,要走隨時就走,銀行未必有錢找數。
國際嘅聰明嘅有錢人好多,我地踏出第一步夠大嘅話,就會有人做嘢。
銀行?
攞出來先係現金
Push
好文彩
我諗你唔係好明...
假設淨係得香港人係度抛空晒港元, 就算去到盡全香港都用美金交易。
港府其實係無壓力救港元, 因為已經無人用。港府最多咪改受美元税。
所以一定係要外資撤走先做到個效果。
至於你話draw 大鱷... 咁我當你真係有二百萬人啦... 4000 億除二百萬係 20 萬美金。留意呢個係"平均", 即係學生哥如果攞唔出, 有錢個班仲要補數...
就算當要求低啲, 10%啦, 兩萬美金, 十五萬港紙左右,對你對我可能係小數目, 但你計埋班飯都無錢食嘅年輕人, 有幾多人願意同攞得出? 條數一攤開嚟計, 一定係要靠有錢個班=大公司嚟push...
從來靠散戶推唔郁個市係定律 @@
最有效係借力打力, 只要有一間外資宣佈撤, 就搞得掂。自己搬港紙搞完一大輪效果真係有限。
而逼外資撤最簡單嘅做法係馬上三讀通過送中條例, 你明唔明成件事幾咁ironic? 林鄭先係真焦土派。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞