其實藍絲好純真,要佢地支持可能比想像中易

1814 回覆
11909 Like 35 Dislike
Pish
五大訴求,缺一不可
徹惡法
銷控罪
查警暴
非暴動
真普選

和理非‧勇武互補
Be Humble, Be Water

無大台,不分化,不譴責,不割蓆,不篤灰

光復香港,時代革命
很好的參考,
1. 我哋着西裝去示威, (佢哋真係好睇表面)
2.笑臉 (留意到建制係亂局中都仲笑笑口做訪問, 雖虛偽但有用)
3. 講番老一輩語言(多啲接觸長輩啦)
五大訴求,缺一不可
徹惡法
銷控罪
查警暴
非暴動
真普選

和理非‧勇武互補

光復香港,時代革命
形象工程真係好重要
有次路過前線 個個喺度屌人老母 黑社會咩
是咁的,話說我5/8喺地鐵轉小巴返屋企,一上到去就,聽到個司機同個師奶喺度討論罷工嘅事。好不幸地我發現全車人都係藍絲。

個師奶話,好心啲後生仔就收皮啦,阻住晒成個社會運作。

然後我就話,係啦,阻撚住曬!諗住放工返屋企煲劇加嘛!仲爭取啲咩啊?再過兩年都冇㗎啦,信用評級落到黎嘅時候,講粗口都要扣分,亂過馬路又要扣分,網都冇得上啊,到時冇得煲劇喇,旅行都冇得去啊。

然後個師奶問,咩叫信用評級?
我話,乜你冇睇新聞咩?
然後佢開始意識到自己嘅無知。
把聲慢慢fade out。

然後又再有兩公婆上車,都係藍絲。
佢都係話啲後生仔破壞社會,破壞法治。

然後我就話,係啦!搞到啲鋪頭落晒閘,香港經濟真係多得你唔少啊。有咩緊要得過搵多個一日錢呢?有咩緊要得過準時返工放工?其實共產黨又有咩問題!香港政府又有咩問題?只要你唔提出來嘅咪冇問題囉!

共產黨你都得罪真係未死過!

大家搵吓錢咪算囉!好明顯賴共係我哋唯一嘅出路,講咩民主自由啊?又食唔飽肚嘅,你再搞多兩搞激嬲大陸,到時好似新疆咁幾千人幾千人咁殺曬你地,到時又冇得上網,又冇記者,真係死晒啲香港人都無人知啊!

然之後成架小巴就靜晒啦。

結論係,
當你比起嗰啲深藍色,
更加助紂為虐,
說話更加難聽,
更加無良,
佢哋就會開始回一回神,
諗下自己究竟喺度講乜嘢。

由嗰一刻開始,我決定「以藍制藍」黎應付我日常嘅口舌之爭。

其實藍絲嗰兩公婆,火藥味都好重下,睇嚟佢哋戰鬥力都好強,隨時準備同人開拖。好彩我轉藍色轉得快。

Pish
正皮
五大訴求,缺一不可
徹惡法
銷控罪
查警暴
非暴動
真普選

和理非‧勇武互補

光復香港,時代革命
無限認同
Push
五大訴求,缺一不可
徹惡法
銷控罪
查警暴
非暴動
真普選

和理非‧勇武互補

光復香港,時代革命
push
好勁的分析
五大訴求,缺一不可
徹惡法
銷控罪
查警暴
非暴動
真普選

和理非‧勇武互補

光復香港,時代革命
好同意
成日同藍絲屋企人嘈 我引用親d醫生專業人士佢地親會疾一疾 轉話題唔再駁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞