其實藍絲好純真,要佢地支持可能比想像中易

1814 回覆
11909 Like 35 Dislike
推比全世界睇
入黎學野
push
推阿
push
(和理非全面升級)星期五,日0消費!
https://lih.kg/1436038

Bye Buy Day 特別活動第一彈!
https://lih.kg/1427160

修正版
真係講得好中,我呀媽都唔係用講道理講贏,而係話我細個以為你明白事理呢點佢先第二日開始穩定地有去睇正確資訊
向佢哋嘅文宣都應該以溫情主導/情感導向
Good post Push Push
認同,推
有用po
忍唔住要覆一覆,同我依加做緊既野接近

其實有好大部份既港豬 (包括公公婆婆、c9、甚至一班高收入所謂政治冷感既80s 90s) 真係唔會用腦去思考,佢地傾向用自己眼睇到既野 + 對方比人既印象,再用一d 好簡單直接既邏輯去落判斷 (E.G. 普世價值、打人係唔岩,你啊媽係女人個d),所做既判斷仲要係得黑同白,對與錯,無灰色地帶:
總之cctvb見到後生仔打黑警,警察係正義既,示威者好暴力,唔岩;
總之我比班後生講粗口既塞地鐵,阻我覆診阻我返工阻啊女過黎探我,係唔岩, etc

全部都只係靠自己當刻感受去落判斷,所以你同佢講咁樣做背後有咩原因,佢唔係唔接受,而係接收唔到,好多時會彈一句:「我唔理啦,總之咁樣係唔岩既」

不過呢個方法只可以用係單純藍絲身上,如果有d 藍係已經有曬一套理論(歪理),講到好有自信,好清楚事態發展的話,其實唔洗同佢拗,因為唔會有拗贏既一日

利申:同行同field
曾經有個藍絲婆婆反對示威者既原因,係因為啊仔呢兩個月掛住去遊行,少左探佢,所以唔支持示威者;瞬間變黃絲既原因,係覆診個陣醫生同佢講,你啊仔好偉大,為香港而努力,係做緊好事。婆婆之後番黎好開心,周圍同啲啊公啊婆講自己個仔好叻,講左成個星期
笑咗 有道理
最近有好好例子
成日話收錢
但有國泰機師
幾萬一個月使咁搏
之後慢慢分析原因
為公義自由
天子犯法,與庶民同罪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞