[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山 2(逢一至六每日更新)

1001 回覆
210 Like 10 Dislike
Chapter 99 - Clara 的目的

「咁你可唔可以話我知,嗰盒入面咩嚟嘅?」華叔用頭示意著 Clara 腰間的盒子。

「呢個唔掂得,我死都唔會交比你哋!」Clara 忽然目露兇光。

「如果我冇估錯,下一個你要攞嘅血,就係阿 Roy,係咪?頭先你係有心叫佢同你落嚟,諗住一石二鳥,我有冇講錯?」華叔繼續説著。

「我都唔知你講乜!」Clara 的眼神變得恍惚。

「妳唔洗再講啦!阿 Roy,仲唔捉住佢?」華叔命令道。

「對唔住喇,Clara 姐!」我説著正想出手之際,Clara 手上的槍已經冷冷地指向我的頭上。

「砰!」巨大的聲響在密封的空間迴盪著,我悄一定神,幸好身上並沒有感覺到因槍傷帶來的痛楚。但眼前的 Clara,已經被華叔狠狠地壓在升降機的牆上。

華叔純熟地扭動著 Clara 持槍的手,手槍便隨即掉到地上。

「阿 Roy,手銬!」華叔向我叫著。

我正想將手銬遞上,冷不防 Clara 用頭向華叔狠狠的撞了一下。

華叔因痛放手,跌坐在地上。混亂中,升降機門制被他按到後打開,Clara 亦立刻奪門而出。

我正想追出去,卻被華叔拉住。

「唔好追喇!佢應該冇乜惡意嘅,唔係佢一早就落咗手啦!同埋,我覺得佢遲早會返番嚟...」華叔説著。

「咁,即係你特登放佢走?」我問道。

「一半一半啦,其實如果佢認真同我打,我未必打得贏。所以咪話佢唔係想置我哋於死地囉!」華叔説著已經站起身來。

「但係佢開槍打我喎...」我有點不太認同。

「頂!你睇吓佢打邊先講啦!喺咁近嘅距離,要一槍爆你頭,你覺得佢做唔倒?」華叔看來有點氣憤。

的確,子彈洞只出現在我身後的牆上。

「咁你覺得佢係咩人?」我問。

「佢應該係調查緊呢件事嘅,又或者受委託收集你哋啲血液樣本之類,而家好難認定佢係咩人...」華叔答道。

「咁,點解你又會知道佢對我啲血有興趣?」這是我現時最想知答案的問題。

「嘩!一疋布咁長喎!不如返入屋先慢慢傾啦!」華叔説罷便走過去開門內進。

大門打開,屋內已經燈火通明。原來剛才的爭吵聲已經把他們弄醒,向 Carey 查問後得知我們的行動。

甫進屋內,當然少不了 Carey 深情的擁抱。

大夥亦有詢問 Clara 的去向,華叔只説她因一言不合而離開,大家亦沒有再追問。

既然大夥都在,華叔亦開始訴説著這幾天的事。

在事件爆發那天,華叔正在附近屋苑進行工程。到差不多中午時份,他便和幾個工友外出吃飯。

午飯吃到一半,身邊就不斷傳來什麼暴徒、喪屍咬人的消息。到大概十二點半,餐廳內的電視更播出了馬鞍山進入緊急狀態的宣佈。

他和工友們商討過後,便打算各自回家打探情況。街上的情況開始混亂,不少途人都跌跌碰碰,邊走邊叫... 還看到一些人被其他人撲跌噬咬。

好不容易回到家中,卻發現華嫂和 Vicky 皆不在家,心急如焚的他不斷打電話尋找,可惜網絡繁忙無法接通。

於是他拿起屋內的菜刀,便打算外出尋找。沿路遇到數個,一樣打算找尋親人的街坊,便相約一起去尋找。

他們打算先到恆安商場碰碰運氣,因為據華叔所講,華嫂平日喜歡相約其他街坊到那裡飲茶和購物。

可惜,現在等待著華叔他們的,除了屍環遍野外,就是已經失去了理智的人們。

他們飛撲過來將同伴們噬咬,由於喪屍的數量太多,華叔都自顧不暇,花盡九牛二虎之力才能全身而退。

街上的喪屍亦越來越多,他只有返回家中等待消息。

等了一整天,母女依然音訊全無。華叔於是再鼓起勇氣出發去尋找。

但當他乘坐升降機到達大堂時,卻遇見大量的喪屍。機警敏捷的他,立刻從升降機上的逃生口逃跑,但在攀爬至𨋢槽期間,雙腿卻不幸給喪屍抓傷。

當他用力打開一樓升降機門逃脱時,腿上劇烈的痛楚已經令他舉步為艱。幸好轉行前在警隊訓練出的強健體魄,令他勉強踏上幾層樓梯後,仍能安然返回屋中。

但強健的體魄也不敵病毒的侵襲,返回家中後,華叔便暈倒在屋內。

然後就是兩天的昏迷,醒來時已經是事發後數天了,家中卻仍然空無一人。

華叔雖然已經打定輸數,但內心仍然沒有放棄尋找華嫂母女,於是他休息了一會後,又再次出發。

他自知裝備不足,便花時間在大廈來找尋更足以傍身的物資。結果,他在不同的樓層找到了消防短斧及垃圾桶蓋。

一切準備就緒之後,華叔便再次向大堂進發。跟之前找尋物資時一樣,他沒有再乘坐危險的升降機,而是取道後樓梯。

臨離開樓層之前,華叔還機警地按下升降機的按鈕,好讓它先把一部分的喪屍帶走...
唔好理個班嘈住又無乜貢獻ge人啦
樓豬好波!
轉行做地盤佬
真男人
唔做黑警
冇覺悟就唔撚好寫啦屌,每日一篇咁撚樣點睇呀師兄,啱唔啱呀?

唔好睇囉 冇人迫你睇 樓主鐘意幾時出文關你L事

L你老母咩
撚就撚啦
你下面條一條L唔係一條撚?
樓主唔好完喇 好鐘意睇架
樓主加油
樓主加油!好好睇

人沒有知識真可怕 又無人攞住支槍對住要你睇
唔好停啊
咁就爛尾

人沒有知識真可怕 又無人攞住支槍對住要你睇

你問點睇.你已睇左100章你先問點睇.真係呢...真係多廢人到呢..
唔好停呀 由第一個post冇出聲追到而家,唔想又追到個爛尾故
樓主寫埋個結局先完啦
樓主加油
寫哂未呀?

不過樓主咁介意人地點讀做返讀者好啲,晚晚畀人追文其實好辛苦
寫哂未呀?

不過樓主咁介意人地點睇做返讀者好啲,晚晚畀人追文其實好辛苦
加油
吾好爛尾,走甜好睇左!加油
吾想追文咪等完左先睇囉
吾想追文咪等完左先睇囉

吾你老母
吾想追文咪等完左先睇囉

你收撚皮啦5p仔 躝啦
吾想追文咪等完左先睇囉

我屌你老母呀,死全家啦你撚樣吾吾吾

你咪負皮上一頁囉 免費睇仲咁撚多野講 食屎啦好嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞