[喪屍/人性/有甜]- 屍•家•馬鞍山 2(逢一至六每日更新)

1001 回覆
210 Like 10 Dislike
Chapter 126 - 來自輝哥的線索

不待 Mandy 返回,我已經穿好褲子打算離開。

我決定獨個兒解決這件事情。

雖然已經夜深,但我不想再耽誤時間,於是逕自出門,出發往保安室去。

「嘭嘭嘭嘭...」我用力地拍打著保安室的大門,務必要使裡面的人吵醒。

「喂,邊個咁鬼夜呀?唔洗訓咩?」門內傳出輝哥的叫聲。

「係我呀,今朝嚟搵你嗰個男仔呀!」我對著大門説。

「得得得... 我而家開門,你唔好再踢開度門喇...」輝哥緊張地回答著。

保安室大門打開,輝哥流露出驚慌的表情。

「得喇大佬,我而家就 log-in 部電腦比你睇...」他説著已經把電腦啟動,然後輸入所需的密碼。

為何他的態度有這麼大的改變?

我沒有空去理會,只專注地向輝哥作出指示,以收窄搜尋範圍。

搜尋目標為我和華叔他們離開單位的那時起,直至我回家前的一天多內。我們不斷快進搜索,但由於所涉的時間實在也不少,而她們出現在閉路電視前,可能只有短短數十秒的時間,這令我們找尋得十分緩慢。

一直找尋到天亮,終於在昨天下午的升降機內,發現她們的蹤影。

畫面上出現了三個人的身影,除了 Vicky 和 Carey 外,竟然出現了一熟悉的身影。

是 Karen!

我完全無法理解 Karen 出現在這理的原因,但心內又出現另外一種放下心頭大石的感覺。

那熟悉的身影、聲線、甚至氣息,也忽然被一一鈎起。

不過,Karen 為何會出現在這裏?而且我亦從來沒有透露過我的住址,她又如何得知並找到身在我家的 Vicky 和 Carey?

除非...

「係呢,點解你突然咁順攤肯 log-in 部電腦嘅?」這個是我剛才已經想問的一個問題。

「吓?乜佢冇同你講咩?」輝哥用奇怪的眼神看著我,「早知唔同你講咁多嘢住啦!蝕咗添...」他説著亦不禁拍打了自己的大腿一下。

「你講緊嘅係咪一個瘦身材,年約三十歲嘅女人?」我立刻想到 Mandy。

「哈哈,乜你識好多女咩?喂,如果係嘅話,益吓我好喎...」他興奮地説著。

「而家係我問你,你再玩嘢信唔信我殺咗你?」我揪著他的衣領問道。

「超!你夠薑咪殺咗我囉!我死咗你唔洗旨意我話比你知!」他瞪著眼和我對視著。

「得!唔講吖嘛...」我説著拿起他的右手手掌,然後「啪」的一聲,他的尾指已經被我完完全全屈到手掌背後。

「呀~~~」輝哥只有發出淒慘的叫聲。

「哈哈,點呀?仲講唔講呀?」我看著他的反應,不知怎的由心笑了出來。

他痛得眼淚直流,一時間説不出話來。我見他沒有回應,於是我便拿起他的另一隻手來。

「呀... 唔好... 救命...」不到他作出回應,他左手的尾指已經遇上和右手一樣的命運。

「呀~~~你痴 L 線㗎...」他已經痛得快要暈倒,「夠喇,求吓你停手,我講喇...」

「咁你答得我個問題未?」我向他趨前,作勢向他再次攻擊。

「係... 就係你講嗰個女人,不、不過我乜都冇做過㗎... 佢只係肯用口幫我出,我都照比你睇閉路電視啲片啦... 我... 我都已經遵守咗承諾啦,你好放過我喇喎...」輝哥忍痛答道。

我想不到 Mandy 竟然肯犧牲自己去幫助我,但想深一層,她又如何得知輝哥的所在?想她也斷不會自己一個人,冒險從家中走到保安室來吧!

我估計是輝哥找到 Mandy 的機會比較高,問題是他怎知道我的單位所在?於是我再向他問道,「咁你講,你點搵倒嗰個女人?」

「吖...」他欲言又止,「我講都得,不過你唔好再虐待我...」

「你有得揀咩?」我再次把他的右手舉起,「唔怕,你仲有八隻手指嘅時間慢慢諗...」

「我講、我講,唔好亂嚟!」輝哥深深呼了一口氣,「我係喺閉路電視見倒你暈咗喺𨋢度,所以上嚟幫你...」

「你會咁好心?你想上嚟睇吓我有冇收埋的女咋嘛?」我突然靈機一觸,「定係你一早見倒我帶住兩個女人入嚟?」

「係... 係... 我係見倒曬,仲睇倒同你一齊出去嘅女人冇返番嚟,咁我見你暈咗,咪諗住乘機上去呃蝦條囉!滿意未?」輝哥老羞成怒地答道。

「做咩啫你?咪乘機發爛咋吓!」我再次向他迫近,「咁你即係有攪個女人啦!」

「我真係冇呀!唔信你自己問吓佢喇。係... 當初我係有諗過,不過佢既然肯主動幫我,我又從來都未試過口爆過啲港女,咪應承住佢先囉... 諗住爆咗先講...」輝哥答道。

「攪完之後,正諗住嚟多鑊嗰陣,就聽倒你喺房大嗌...」輝哥瞟了我一眼後續説,「我費事比你見倒打鑊甘,咪即刻閃囉!嗱... 我有份喺𨋢抬你上床㗎,你唔好再恩將仇報呀...」

「你仲夠膽講有恩於我?」我扭著他的手説,「點解你一早知我啲朋友幾時走咗唔講,一路帶我遊花園?」
主要登場人物(4)

新增主要登場人物

Clara
29 歳
外國公司調查員?!
馬尾長髮,中等高度瘦身材,A級

華叔 (Vicky 爸爸)
55 歲
裝修工人、前飛虎教官、卧底?
中等高度,健碩身形

富仔
16 歲
酒家生還者
瘦削矮身材

鋒哥
42 歳
酒家生還者
中等鋼條形身材

Connie (Fiona 母親)
28 歲
酒家生還者
及肩長髮,高瘦身形,目測C級

Fiona (Connie 女兒)
5 歲
酒家生還者

Mandy (希婷母親)
32 歲
海典居住客
過肩曲長髮,中等偏瘦身形,目測C級

希婷 (Mandy 女兒)
5 歳
海典居住客

輝哥
40 歳
屋苑管理員
中等胖身材,外貌略帶猥瑣
間接含咗石Q條撚,畀我都嬲啦

即刻縮都鳩埋

呢個係我個人意見 不喜勿插

其實我覺得個故事已經變左 新女出場>扑野>之後條女好快又死 一直循環緊咁既模式
呢個係我個人意見 不喜勿插

其實我覺得個故事已經變左 新女出場>扑野>之後條女好快又死 一直循環緊咁既模式

有同感
好似係到loop緊
追左兩整日 終於live咗
少左d有關人性嘅內容,建議寫多d兩難嘅局面,同詳細寫多d人性醜惡一面
少左d有關人性嘅內容,建議寫多d兩難嘅局面,同詳細寫多d人性醜惡一面

公道D講其實有進步
前果排真係重甜得過份, E家有返D人性既爭扎, 慢慢黎啦
已經唔記得Karen係邊個 Vicky個friend??係咪之前俾韓仔捉咗?
個Karen 係咪比人調較ntr左啦
文呢?
Chapter 127 - 相熟的人

「斷... 斷喇!」輝哥痛極叫著,「我都唔知你講乜!」

「你唔好再扮嘢喇!頭先喺閉路電視嘅人,係咪嚟過保安室?」我再用力扭著他的手,「你諗清楚先好答,如果唔係我就即刻扭斷你隻手!」

「呀大佬,其實你已經估倒曬啦,做乜仲要為難我呢?」輝哥無奈地説著。

「你又唔好講到咁委屈咁,如果你肯乖乖哋講曬啲嘢比我知,我唔會為難你嘅...」我説著把他的手放開。

「你扭斷咗我兩隻手指,仲講呢啲?」他怒目相向,「好~我就完完全全講曬比你知,唔啱聽嘅話,唔該你一野打死我!」

「嘿... 只要你唔呃我,我就唔會再攪你...」我冷冷地回應道。

「好... 其實由星期一晚你班同伴返嚟呢度開始,我已經發現咗佢哋。到再夜啲你帶多兩條女返去,我簡直全情 mon 住你哋... 三王四后,齋諗都 J 死人...」輝哥的表情變得猥瑣。

我怒視他一眼,他便收歛臉上表情説道,「之後就有兩條女入嚟,其中一個就係你頭先喺閉路電視見倒嗰個女人,另外嗰個就唔知喇,成身包到冚一冚咁,仲帶埋帽同口罩,驚死人認得佢咁... 不過,我聽聲應該係個廿𡃁歲嘅少女嚟嘅...」

「佢哋話冇地方住,問我可唔可以嚟借宿幾日... 頂,我緊係冇問題啦,有女相伴,都唔知幾盞!不過之後先發現我冇乜著數,個𡃁妹惡死能登,又唔係好睬人,我都冇機會同佢講嘢...」輝哥續説。

「不過好在個女人都主動同我講嘢,有時仲借啲意挨身挨勢,送吓秋波咁,我先冇咁悶... 不過到咗第二日下晝,佢哋見你哋出咗去,就即刻跟住走,等過咗大概一個鐘之後,又見淨係個女人搭𨋢上廿八樓,然後就同兩個女嘅落返地下... 之後就見你同個裸女一拖三咁返嚟喇...」輝哥説罷看著我,「講完喇,都唔知點解你有咁好艷遇...」

「咁你知唔知佢哋去咗邊呀?」我問道。

「我淨係見佢哋落咗地下大堂,之後就唔知喇...」輝哥答道。

我努力把剛才得到的資訊過濾,Karen 為什麼會突然出現?她又用了甚麼方法,令 Vicky 她們會乖乖的跟她走?而與 Karen 同行的又是什麼人?最後,她們究竟去了哪裡,而帶她們走的目的又是什麼?

「喂,你冇嘢問就好出番去喇!呢度唔歡迎你!」輝哥嚷著要我離開。

「咪住,我之前見你攞袋肉返嚟,啲肉係邊度嚟㗎?」我問道。

「你可唔可以唔好咁多管閒事?總之嗰啲唔會係人肉嚟,你滿意啦?」輝哥怒道。

「我都冇話係人肉,你做乜自爆呀?」我質疑著。

「妖... 你係咪覺得你好型呀,大偵探?你問我都淨係想知係咪人肉啫!你有時間不如快啲搵返你啲 friend 好過啦,係度多管閒事... 兩個女仔,如果比著係我捉咗,我實玩到佢哋欲仙欲死啦!等你仲喺度嘆慢板...」輝哥答道。

雖然我覺得他有所隱瞞,但他説的也是事實,我真的無需在無關痛癢的事情糾纏。他真的吃人又如何?這些是好像四周都在發生,在食物缺乏的環境下,人們都沒有選擇。根本問題沒有被解決,我又能救得多少個?

我毅然離開保安室,然後返回自己的住所。

此時 Mandy 亦已經起床,與希婷一起吃著早餐。

「你... 肚唔肚餓?我煮個麵比你食吖...」Mandy 説著已經起身往廚房走去。

「嗯... 唔該...」在我回答的同時,Mandy 在我面前走過,並報以微笑。

我好像仍欠她一句道謝。

我走入廚房,看到正細心烹調著的她,不由得從後把她牢牢抱住。

「喂!你做咩呀?我個女喺出面㗎!」她輕聲地叫道。

「我想講對唔住同多謝你,你幫咗我,我唔多謝都算,仲...」我還沒有把話説完,她已經別個頭與我吻起來。

持續十多秒後,Mandy 終於把我推開。

「道歉就唔洗喇,男人都係咁㗎啦,想要就要... 不過你爭我個人情,我就 keep 住先,等第日有需要先要你還...」Mandy 説著已經重新埋首於面前的食物。

雖然我心裡面有著"中伏"的感覺,但男人大丈夫,有些事必須承擔,有些人情亦必須還...

「你出返去先啦!好快就有得食㗎喇...」Mandy 説著。

「唔喇... 比我攬多妳一陣...」因為我知道,今後未必再有機會。

擁抱了一會,我還不安份的把下身貼近她背後,慢慢移動著。

Mandy 看來亦不抗拒,微微的扭動臀部迎合著。

「媽咪、媽咪...」外面傳來希婷的聲音,我們立刻用千分之一秒的速度分開,然後看見希婷捧著碗筷走了進來。

「媽咪,我食完喇,啲碗放喺邊呀?」希婷問道。

「比我得喇!」我説著已經伸手把碗筷接住。

「唔該哥哥...」希婷説著。

真是乖巧的小朋友。我把碗筷放低後,便先與希婷返回廳中...
走之前仲想黎多炮
通常老母同女一定其中一個又死,今次睇係Mandy
唔好每日一篇得唔得

人情就係照顧個女
唔好每日一篇得唔得

佢準時出文算係咁啦
已經記唔起前面組織班人
好睇

人情就係照顧個女

跟住又掉低個女唔理再去搵其他人妻屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞