「匯豐中國銷售部職員有嘢講?」

713 回覆
2187 Like 30 Dislike
唱美金
香港美元戶口,如果你有親戚朋友在美國有Citibank 戶口,可以網上轉數免手續費
離岸人民幣中心就係香港係中間人 問題係中間人要有錢維持匯率 但係宜家嘅問題係 如果上面嘅係事實 香港冇能力維持匯率穩定 咁美金同人民幣就唔可以直接兌換 因為本身人民幣同美金唔係直接兌換到
其實轉日元 係咪都Okay?
推到被炒果位出黎講野
早幾個月已經有網台漏左風聲, 話原本香港銀行收到人民幣, 可以儲埋去上海換返港紙, 但而家上海唔會比返港紙或美金香港銀行, 而會發張人民幣票據 (類似借據) 的文件比香港銀行, 變相迫香港銀行做人民幣定期, 到左期先可以換返港紙落香港, 咁即係借左香港的外匯, 但有張借據響手, 唯有迫住信中國銀行到期會兌返港紙或美金比返香港銀行。聽返黎件事大約係咁樣。
明白了
日圓好麻煩 美元穩定啲
#罷工罷巿罷買
#我係香港人
#我參與全港三罷
#各區集會
#出核彈都唔割蓆
#直至政府跪低
一早就轉晒d 現金用其他bank

佢連細價盤既錢都借唔出。有冇錢自己諗喇
最簡單放去citi都唔會死錯人
好過轉美金咁傻
日元近幾年會升
其實四千億冇左影響唔係只係香港 係全球 因為太多國際公司係香港有業務 如果真係冇左四千億
到時候應該會經濟崩潰
咁要唔要citigold 先開到美元戶口?
其實仲有樣嘢緊張啲嘅,匯豐單嘢都講咗差唔多成日,佢都仲唔即刻衝出嚟闢謠, 之前有親咩金融危機金管局大貓都即刻走出嚟,今次反而咩聲氣都冇
佢自己都冇底氣 如果有底氣就即刻出來澄清啦
推俾親戚朋友知
係4000億人民幣定4000億美億 

如果4000億美億一支爆香港一鋪清袋 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞