「匯豐中國銷售部職員有嘢講?」

713 回覆
2187 Like 30 Dislike
大家收唔收到呢個whatsapp? 朋友傳俾我,未fact check

「大家好!我係匯豐中國銷售及業務發展部職員!

最近網上流傳中國政府借用香港外匯儲備4000億美元,係真嘅。我哋個CEO都被辭職咗。內部開始滅聲,唔俾我哋再周圍傳,因為驚人擠提。

8月5日港股跌咗700幾點,就係因為班大戶已經收到風,美國知道咗中國政府問香港借錢,同埋中國同伊朗做生意,所以將會提升對中國經濟制裁手段 (3000億10%+匯率操控國)。中國會更加無錢還俾香港,所以大戶及早將資金撤離香港。

大家有股票嘅真係要睇住,大家都知道有香港十年股災週期,上一次係07年,17年無事,專家預計都係呢一兩年嘅事。小心為上,分分鐘渣到無。現金有安全感好多!」

大家唔好擠提呀!要守住香港經濟!
我無野講
中資已經出盡曬力cap水都唔夠
建設銀行同埋農業銀行分別係上個月同上星期透過債券投資者借咗超過三十憶美元
我無野講
未FC架大家千祈唔好whatsapp俾姨媽姑姐啊
Pish
而家叫人搏谷底反彈個啲都唔知咩心態
其實好大件事 點解無人講
政府有好多Account係匯豐架

——他手握中共掏空香港金融及與伊朗交易的秘密。

提提大家,香港金管局與中國人民銀行在2017年續簽了4000億人民幣(當時值4900億港元)貨幣互換協議,取代2009年的2000億協議,出年11月到期。

//財政司司長曾俊華表示:「貨幣互換協議的續期和擴大規模,為香港的人民幣業務發展提供了更大的空間,亦有助於鞏固香港作為離岸人民幣業務中心的地位。」

金管局總裁陳德霖在簽署協議時表示:「在中央和各有關內地部委的大力支持下,香港的人民幣業務在過去一年取得令人鼓舞的發展。金管局和人民銀行之間的貨幣互換安排的續期和擴大規模至為重要,可以令到我們在有需要時能夠提供足夠流動資金去保持離岸人民幣市場的穩定。」//

8月6日

人民幣今日正式跌破七算,4900億貶值至4516億。

我肯定,出年金管局一定會跟中共再續簽,並會由4000億人仔加碼至6000億至8000億人仔。

香港淪為一個貼錢養中共這個姑爺仔的妓女。

你不是支持陳德霖再簽吧?

https://dailybusinessgroup.co.uk/2019/08/flint-out-as-hsbc-faces-increasingly-complex-challenges/

#香港是保護離岸人民幣市場穩定的慈善機構
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2573407929375996&id=972393926144079
今次仆街了
因為未FC???
大家唔敢亂傳??
前幾日係FB都見過借外匯單嘢, 但大家都留言都係未FC, 唔好信住
一齊做2等公民
一個剩係同香港有關嘅國家機密竟然連中國銷售部職員都知
作都作好d啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞