「匯豐中國銷售部職員有嘢講?」

713 回覆
2187 Like 30 Dislike
應該幫手洗錢 可能又借左大錢俾中國
Noted. Thank you
成班唔敢面對事實
見到真係o嘴
共產黨趕住殺雞取卵同侵侵打貿易戰
佢地日日係度ff冇辦法啦
以卵擊石
香港啲錢即係中國啲錢
有本事借點解要還!
好多唔關佢地事都夾硬加中共落去
下一步該怎樣走?

不要過慮,表面上政府好像以逸待勞,但實情是我們多面的極限施壓已成氣候,習近平和黑天鵝比我們更心急如焚——他們正想利用談判搞散抗爭。

2018年大陸境內債券違約規模達到1200億元,而今年的規模,是5700億元。

59間企業設立的中國民營投資集團,533億元存續債券今年到期。4月首份5億美元債券違約,中建行已硬啃代還3億;另一份5億美元債券,8月2日到期。中民投講到明:還唔到。

今年首6個月,中國企業債務違約金額突破600億。7月15日一天之內有5份債券違約。

7月22日,美國制裁中國神秘石油入口商珠海振戎(北狄改名都衰過人,話明係用來振興伊朗這個西戎)。兩伊戰爭期間,中國向伊朗賣軍火,就是通過這間公司以石油代支。現時進口量佔全國進口量約25%。

2019年有719隻地產債券到期,需要償還的金額達4567億元。2019年至2021三年間,地產企業海外債券到期規模都在200億美元之上。

7月,失業大軍年增超過500萬人。

7月,返鄉潮達740萬人。

7月,特朗普否決將蘋果產品剔出加徵25%關稅的中國貨清單。

7月,惠普、DELL決定將30%筆電生產撤離中國。

7月,山東近百間院校搞農民工「副學士課程」,免考文化試,資格卻與高校畢業生睇齊。

7月,秋行軍蟲和關稅夾擊下,中國多年來首次向俄羅斯入口大豆。

9月,南韓三星將關閉最後一間惠州工廠。美國對300億中國貨品徵10%關稅。

10月26日,美國給予WTO的限期屆滿,WTO必須決定是否將中國、香港和澳門剔出發展中經濟體。

全國心臟病藥脷底丸斷貨,由9蚊暴漲至150蚊一樽。

邊個等得?邊個唔等得?

今日,中美貿易談判在上海重啟,預料實質成果不大。

香港是大陸的後花園,不妨再燒幾把火。

你國家仲有冇糧出啊?
憑我本事借既
唔識d 細節,有無人可以解釋下,究竟係點樣運作?
揸港紙都唔安全?
冇錢洗要借錢 咁銀行借錢就係發債卷
我覺得唔應該咁答
我自己就問佢啲錢邊度黎
奇實佢都答唔到
就係一直死撐話中國大把錢
不過要解田錢係點黎嘅呢個問題
真係會好深
一般低學歷嘅人真係未必會了解到
最好笑係佢地以為錢真係印出黎就係錢
唔好同自己啲錢鬥氣
換美金
匯走佢
習近平警告香港加強「愛國教育」 林鄭:7億美元從幼稚園教育 | ETtoday大陸新聞 | ETtoday新聞雲 手機版 | ETtoday MobileWeb
https://www.ettoday.net/news/20170703/958482.htm
我有friend 係中銀做高層, 個層次係高到行長睇到既消息佢都會睇到

但佢都無聽過呢單野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞