做左幾年ibank 你問我答

243 回覆
8 Like 8 Dislike

四個mon其實睇緊咩?
keyboard 上面黑色部機有咩用?
成日企係大堂既人藍衫人其實負責做咩?

thx.

Trading
以前prop trading啲trader需要睇幾個platform嘅價然後透過price difference 做arbitrage

hi 食女王

btw broker 而家好難做
過完b仔希望保得住份工
想報research/equity sales/trader既應該難左

除非中資

四個mon其實睇緊咩?

thx.

Trading
以前prop trading啲trader需要睇幾個platform嘅價然後透過price difference 做arbitrage

hi 食女王

btw broker 而家好難做
過完b仔希望保得住份工
想報research/equity sales/trader既應該難左

除非中資

巴打做咩department
有無玩車/女?

冇車,女就

食左咁多女仲會唔會諗結婚

四個mon其實睇緊咩?

thx.

turret, 即係電話

四個mon其實睇緊咩?

thx.

依家興6至8個mon
想問下你地間bank有無將office由中環搬去港島東既打算

巴打同你一樣目標 準備搵mfe讀 巴打邊到讀緊

Imperial rmfe

嘩 可唔可以講下背景 都想報外國mfe 但都好難
最壞打算係返香港讀 問左faculty 都算有保障

介唔介意留底contact 身邊無乜人想做依行
我想做market risk

美國ug stat GPA 3.6, 冇工作經驗直入

巴打對將來入行點睇?

見步行步

香港做risk 依行好似好少位
點解ibank特徵係blackberry?
巴打點睇成個ibank industry未來發展?好似呢幾年都係愈做愈縮
另外如果big 4 audit轉equity research應該無可能直接轉到bb?
巴打點睇成個ibank industry未來發展?好似呢幾年都係愈做愈縮
另外如果big 4 audit轉equity research應該無可能直接轉到bb?

我都想知
ibank backoffice係唔係搵唔到食
想問下知唔知client reporting analyst 條career path 點,晉升機會大唔大
將來容唔容易轉去equity sales or rm 果邊

我都想知

Automation 越嚟越多,B仔越嚟越少
科網巨頭先係王道
可惜香港冇乜

Sales & trading應該受algo trading影響?
其他department會點樣受automation影響?
而家連m&i都叫人如果讀書叻就去做fb/google好過去ibank 可惜自己讀左finance就grad返唔到轉頭

我都想知

科網巨頭先係王道
可惜香港冇乜

Sales & trading應該受algo trading影響?
而家連m&i都叫人如果讀書叻就去做fb/google好過去ibank 可惜自己讀左finance就grad返唔到轉頭

自己學下programming language可能有用既 但我覺得好講天份興趣

我都想知

科網巨頭先係王道
可惜香港冇乜

自己學下programming language可能有用既 但我覺得好講天份興趣

最多咪學到vba/c++,人地巨頭大把cs/ engine grad candidate,唔需要show你班bbq
我自己現時比較想做嘅係research,所以都想了解下呢個field未來發展同點俾automation影響
出report同pitch stock呢d需要"insight" ge工作斷估無咁易俾automation取代?

四個mon其實睇緊咩?

thx.

依家興6至8個mon

多 mon 係俾自己隨時睇 n 樣野,例如 走勢圖,即時新聞,自己 d 盤既成交情況,成個 portfolio 既 risk,

總之 mon 到用時方恨少呀
ibank backoffice係唔係搵唔到食

搭單問,見法資呢期請大量cdd
其實好唔好做?最重要係好唔好pay

四個mon其實睇緊咩?

thx.

依家興6至8個mon

多 mon 係俾自己隨時睇 n 樣野,例如 走勢圖,即時新聞,自己 d 盤既成交情況,成個 portfolio 既 risk,

總之 mon 到用時方恨少呀

補充: 開bloomberg都霸你三至四個mon,仲有個mon開excel,話唔定仲有個mon整緊pitch book/ report

Imperial rmfe

嘩 可唔可以講下背景 都想報外國mfe 但都好難
最壞打算係返香港讀 問左faculty 都算有保障

介唔介意留底contact 身邊無乜人想做依行
我想做market risk

美國ug stat GPA 3.6, 冇工作經驗直入

巴打對將來入行點睇?

見步行步

香港做risk 依行好似好少位

我諗住留係london發展

利申:BC

我都想知

科網巨頭先係王道
可惜香港冇乜

最多咪學到vba/c++,人地巨頭大把cs/ engine grad candidate,唔需要show你班bbq
我自己現時比較想做嘅係research,所以都想了解下呢個field未來發展同點俾automation影響
出report同pitch stock呢d需要"insight" ge工作斷估無咁易俾automation取代?

sell side research超唔好景
真心, equity research班客者係班基金經理, 洗唔洗要你d insight, 佢地係想要corporate access多, 而只要你唔係最大個幾間, d大公司CEO CFO都唔會show你

新手上路, 講錯唔好屌太大力

我都想知

科網巨頭先係王道
可惜香港冇乜

真心, equity research班客者係班基金經理, 洗唔洗要你d insight, 佢地係想要corporate access多, 而只要你唔係最大個幾間, d大公司CEO CFO都唔會show你

巴打新入research?
識人做buyside都係話d report 所以先用引號
Corporate access即係點?我淺薄嘅理解係research就係想buyside係你度落deal,大行有咩著數俾到班基金經理?

我都想知

科網巨頭先係王道
可惜香港冇乜

巴打新入research?
識人做buyside都係話d report 所以先用引號
Corporate access即係點?我淺薄嘅理解係research就係想buyside係你度落deal,大行有咩著數俾到班基金經理?

唔係research不過係research做過intern, 依家去左另外一個FO division做
者係有個基金經理想直接搵個公司CEO/CFO見, 有問題想問, 就搵ibank班analyst幫你約, 幫你問 (suppose最大個幾間ibank equity analyst會同公司管理層好熟)

雖然有樣野叫broker votes, 但講到尾research唔係直接帶到錢俾銀行賺(好似ibd, s&t, pb/wm), 所以以我所知呢幾年sell side research愈做愈細
巴打覺得做精算intern有冇用

精算通常一個sem wor
你係已經做左定係想用黎鋪路入ibank?

我依家喺某間re做緊econ research
諗緊好唔好下份intern做精算 但聽人講呢行好窄 唔知對搵ibank嘅工有冇幫助

利申讀緊stat 對前路好迷惘
唔好起我底

乜而家讀stat都好易搵到精算intern咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞