做左幾年ibank 你問我答

243 回覆
8 Like 8 Dislike
想做ibank 而家year1 三大Qfin 除左讀書 而家應該做d咩?
一開始CV未有咩工寫 應該搵邊類intern先?

Intern, case comp, etc
間u個job posting page/faculty send既工我覺得有用就係咪都報左先,冇回音就算
唔係商科底, 三大2:1, GPA唔高, 出黎做左兩年野, 仲有冇機會入? 有咩途徑?

過左graduate program會比較難
要有相關經驗

相關經驗是指? businese intern ? or?

中細行, big 4, research, etc做幾年
點睇soc gen?
想做ibank 而家year1 三大Qfin 除左讀書 而家應該做d咩?
一開始CV未有咩工寫 應該搵邊類intern先?

Intern, case comp, etc
間u個job posting page/faculty send既工我覺得有用就係咪都報左先,冇回音就算

ibank嘅interview有無咩攻略 有無話可以做d咩prep定
點睇soc gen?

法資一入得濕鳭trainee
Trainee 有幾多人工?
算唔算bb ?
點睇soc gen?

算唔算bb ?

Trainee 得24K
猛車邊 bb (我諗)
點睇soc gen?

算唔算bb ?

猛車邊 bb (我諗)

法資真係濕鳭 做3年先有機perm
點睇soc gen?

算唔算bb ?

猛車邊 bb (我諗)

真? 我黎緊入去做 trainee wor
番工有咩做
點睇soc gen?

算唔算bb ?

猛車邊 bb (我諗)

有frd三個月就轉左perm 睇運氣同老細
點睇soc gen?

算唔算bb ?

猛車邊 bb (我諗)

Ibd ?
有冇big 4 轉過ibd做?轉嗰d同常係audit 定 advisory出身?

Ibd panel in衰左 得big 4 advisory
點睇soc gen?

算唔算bb ?

猛車邊 bb (我諗)

我同事3 年 global market marketing team 都無perm 走左
點睇soc gen?

算唔算bb ?

猛車邊 bb (我諗)

Ibd ?

IT 狗 (咩team 唔講啦, 收左好少trainee)
點睇soc gen?

算唔算bb ?

猛車邊 bb (我諗)

佢做咩架?@@
番工有咩做

不停做excel powerpoint
有冇big 4 轉過ibd做?轉嗰d同常係audit 定 advisory出身?

Ibd panel in衰左 得big 4 advisory

見過big 4 corp fin>bb ibd, audit>中細行>bb ibd
點睇soc gen?

算唔算bb ?

猛車邊 bb (我諗)

Ibd ?

每team 唔多個3 SG market 遲啲有交流
點睇soc gen?

算唔算bb ?

猛車邊 bb (我諗)

Ibd ?

每team 唔多個3 SG market 遲啲有交流

你係SG做緊定點?
你覺得你Cv有啲咩係令你有interview offer?
贏比賽/GPA高/多課外活動/定有相關工作經驗?
如果要有工作經驗,讀書時期邊到搵?
Intern又要唔要有咩requirement先收你做intern?
你覺得你Cv有啲咩係令你有interview offer?
贏比賽/GPA高/多課外活動/定有相關工作經驗?
如果要有工作經驗,讀書時期邊到搵?
Intern又要唔要有咩requirement先收你做intern?

Intern requirement: 高gpa + 2-3 relevant intern experience ,唔係應該過唔到hr initial screening,其他比實/ECA係加分位
讀書時期都係上u/faculty個job posting page不停報
入PE做煙腸難唔難
擔心佢炒人?有諗過做IBANK IT。但擔心太辛苦

又唔會太擔心,不斷會有headhunter介紹工比你,炒左就再搵工
IT詳情唔肯定,識得一兩個都係8-9點左右收工

Ibank IT部表示大部分人準時6點收工 但夜晚會要同美國開會

利申 非desktop support
入PE做煙腸難唔難

好多人爭但一定要試,cv上面無好既intern experience報graduate program基本上唔會有interview
其實business 科好grade過其他科咁多,直接比較gpa好唔fair
Btw 樓主見最低goa for ibd幾多左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞