做左幾年ibank 你問我答

243 回覆
8 Like 8 Dislike
巴打咩major
同Private Equity公司比 係咪差唔多?

Nature唔同
你想點比較

邊個搵錢D?
有冇諗過賺夠就轉去做其他野,自己真正想做既野/享受人生
點睇我轟今年英超?
唔係商科底, 三大2:1, GPA唔高, 出黎做左兩年野, 仲有冇機會入? 有咩途徑?
有Master 可唔可以做到?
好想知道巴打未入ibank前既technical level去到邊?或者你覺得應該possess幾多technical knowledge

基本accounting/finance
入職前公司有兩個月training on technical skills
所以足夠答interview問題就夠(基本valuation方法, dcf等)

明白
咁你覺得三大非神科難唔難入?
我認為personality fit > technical skills
做過audit同account 有冇可能轉到ibank

見過big 4>細行>bulge bracket

邊間細行
巴打咩major

擔心佢炒人?有諗過做IBANK IT。但擔心太辛苦

又唔會太擔心,不斷會有headhunter介紹工比你,炒左就再搵工
IT詳情唔肯定,識得一兩個都係8-9點左右收工
可唔可以問你借錢
同Private Equity公司比 係咪差唔多?

Nature唔同
你想點比較

邊個搵錢D?

PE pay variation大d
Junior: 大pe同ibank差唔多,中小型PE低d
Senior: pay主要靠bonus/carry interest,要睇個年表現,private equity upside會高d
U grad GPA幾多?
係咪要讀QFIN/GBUS個啲神科先做到iBank?

3.8+
同讀咩科冇咩關係
主要睇cv + interview

science major都做到?
有冇諗過賺夠就轉去做其他野,自己真正想做既野/享受人生

幻想係做夠就去下旅行/開下餐廳之類
唔係商科底, 三大2:1, GPA唔高, 出黎做左兩年野, 仲有冇機會入? 有咩途徑?

過左graduate program會比較難
要有相關經驗
同事間fd唔fd?
洗唔洗成日去飲酒social?
有無同事英文比較差?
有Master 可唔可以做到?

未畢業照報graduate program就得
但應該唔會因為master有優勢
除非top MBA
好想知道巴打未入ibank前既technical level去到邊?或者你覺得應該possess幾多technical knowledge

基本accounting/finance
入職前公司有兩個月training on technical skills
所以足夠答interview問題就夠(基本valuation方法, dcf等)

明白
咁你覺得三大非神科難唔難入?
我認為personality fit > technical skills

神唔神科9成interviewer唔識分,多數ivy畢業唔會識你香港咩係神科
睇cv (gpa, past experience, etc)決定有冇interview
有interview就personal fit都好重要
做過audit同account 有冇可能轉到ibank

見過big 4>細行>bulge bracket

邊間細行

中型啦,英資R字頭等等
想做ibank 而家year1 三大Qfin 除左讀書 而家應該做d咩?
一開始CV未有咩工寫 應該搵邊類intern先?
U grad GPA幾多?
係咪要讀QFIN/GBUS個啲神科先做到iBank?

3.8+
同讀咩科冇咩關係
主要睇cv + interview

science major都做到?

Yes

過左graduate program會比較難
要有相關經驗

相關經驗是指? businese intern ? or?
同事間fd唔fd?
洗唔洗成日去飲酒social?
有無同事英文比較差?

Junior之間幾熟
星期五晚通常大班落lkf,唔去都冇所謂
近年多左大陸u grad就有d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞