做左幾年ibank 你問我答

243 回覆
8 Like 8 Dislike
背景分享?
想入risk 要咩學歷同埋工作內容係咩
quant risk 應該點入行,讀緊fin eng

巴打同你一樣目標 準備搵mfe讀 巴打邊到讀緊
mbb + 科網巨頭intern想入ibank但係gpa得2.7係咪收硬皮?
報off cycle program又有冇得諗?
利申17fg有報grad program但係全部一去冇回頭
想入ibank aml/compliance, 難唔難?ot情況如何?係咪分唔同team睇唔同product?
唔熟product野..
食唔食到囡
d囡聽到你做ibank會唔會俾你屌

基本上想屌邊個就屌邊個 豬都食左10隻8隻

more
做緊中資IBD analyst 入行無幾耐好多野都唔識

多唔多人做中資轉到去d外資做

樓主話你間行有training 可唔可以講多少少教咩?

你地主要pitch咩客?係咪都係做中資客?pitchbook用簡體字?

洗唔洗好熟d listing rule同takeover code?

點樣可以學得整pitchbook pro d
Ppt好廢
research 撚打個招呼
想食女

你clubbing 到識?
mbb + 科網巨頭intern想入ibank但係gpa得2.7係咪收硬皮?

ching gpa 2.7都有mbb intern?

法資一入得濕鳭trainee
Trainee 有幾多人工?
算唔算bb ?

Trainee 得24K
猛車邊 bb (我諗)

法資真係濕鳭 做3年先有機perm

真? 我黎緊入去做 trainee wor

有frd三個月就轉左perm 睇運氣同老細

我同事3 年 global market marketing team 都無perm 走左

果team老細係咪SxxxBxxx

你講法國佬?

yes, ching 而家做緊trainee?

我同事3 年 global market marketing team 都無perm 走左

你講法國佬?

幾搞笑條友 成日同我吹水 佢team 人好遲收工

你講法國佬?

唔係做緊trainee 你呢?

如果入得返科網巨頭唔會差得過ibank 啦
(巨頭我淨係計巿值頭5個5間野)

你講法國佬?

唔係做緊trainee 你呢?

想問轉到 perm contract 有幾多人工 (at least)?
巴打點睇fresh grad做中小型buy side
暫時有一間既offer 同Big4 audit
巴打點拎return offer? 有咩要注意 黎緊做bulge bracket fo intern
想入ibank aml/compliance, 難唔難?ot情況如何?係咪分唔同team睇唔同product?

唔難
睇唔同team ot一定有

唔難

請問research難唔難入
research assistant, contract有前途嗎

唔難

research assistant, contract有前途嗎

都算難,唔係成日有opening
但人工高
大學讀咩? 咩hon grad? 點入行?
fresh gard 想做bo有咩入行方法

唔難

都算難,唔係成日有opening
但人工高

thx 絲打
between,星期二phone in,話如果有下一round,會inform by early next week,咁係咪聽日收唔到email就死得喇
巴打覺得做精算intern有冇用
巴打覺得做精算intern有冇用

精算通常一個sem wor
你係已經做左定係想用黎鋪路入ibank?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞